За периода януари–ноември 2007 г. записаните премии в общото застраховане са в размер 1.07 млрд. лв., а в животозастраховането 203.689 млн. лв. Ръстът спрямо същия период на предходната година е съответно 21% и 33%, или общо за застрахователния сектор – 23%, става ясно от данни на КФН.

В сектора на общото застраховане се наблюдава тенденция към засилване на конкуренцията и съответно намаляване на относителния дял на първите четири дружества, които записват 54% от премийния приход.

Най-голям дял в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки - „Автокаско” (46.8%) и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” (21.0%), или общо 67.8% от премийния приход, реализиран в сектора.

Застраховка „Автокаско” има най-голям принос в увеличението на премийния приход за общозастрахователния сектор, като отчита ръст от 39.6% на годишна база и записани премии от 500. 564 млн. лв. На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки „Пожар и природни бедствия” и „Щети на имущество”, премийният приход, от които възлиза на 205.451 млн. лв., или 19.2% от общия премиен приход.

Отчетеният ръст по тези застраховки е съответно 8.8% и 5.5% на годишна база. Все по-голяма популярност придобиват финансовите застраховки - „Застраховка на кредити” и „Разни финансови загуби”, по които се отчита най-голям ръст на премийния приход на годишна база, съответно от 60.9% и 53.7%.

На животозастрахователния пазар се наблюдава постепенно намаляване на дела на първите четири дружества с най-висок пазарен дял, до 68% към 30 ноември 2007 г. при 73% година по-рано. Тази тенденция е показателна за постепенното отслабване на концентрацията в сектора и засилване на конкуренцията, което се дължи на разширяване на обхвата на дейността на някои от съществуващите дружества и включването на нови участници на нашия пазар.

Най-висок относителен дял в премийния приход продължава да заема застраховка „Живот” и рента. Реализираните приходи по този вид застраховка възлизат на 148.139 млн. лв. и формират 72.7% от премийния приход, генериран в сектора. Нараства интересът към застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд, която заема дял от 9.2% в агрегирания портфейл на животозастрахователите и по която се реализира най-висок ръст на премийния приход от 55.9% на годишна база.

Реализираният към края на месец ноември 2007 г. премиен приход в доброволното здравно осигуряване възлиза на 22.579 млн. лв., с което се отчита ръст от 27.6% на годишна база.

На пазара по доброволно здравно осигуряване също се наблюдава тенденция към намаляване на дела на първите четири дружества с най-висок пазарен дял до 76% към 30 ноември 2007 г. при 84% година по-рано. Въпреки това пазарът остава силно концентриран и съответно слабо конкурентен.

Най-висок относителен дял в премийния приход заемат пакетите „Други здравноосигурителни пакети” (30.7%) и „Извънболнична медицинска помощ” (22.9%). Тези два пакета имат най-голям принос в нарастването на премийния приход в сектора на доброволното здравно осигуряване с отчетен ръст на годишна база, съответно от 45.1% и 49.4%, и записани премии в размер на 6.936 млн. лв. и 5.182 млн. лв.