Британската застрахователна компания Prudential Plc, която е в процес на закупуване на основното азиатско подразделение на American International Group Inc. (AIG), може да увеличи капиталовите си резерви с 1 млрд. паунда (1.5 млрд. долара), за да получи одобрение за сделката от страна на британските финансови регулаторни органи, информира Bloomberg, позовавайки се на източник близък до компанията.

Prudential, която миналата седмица отложи предлагането на права за закупуването на акции на стойност 21 млрд. долара, с които да финансира сделката, вероятно ще получи одобрението на регулаторните органи да започне продажбата на акции през тази седмица.

Британският финансов регулатор притиска застрахователя да разполага с повече средства за изплащането на обезщетения по полиците на клиентите на компанията в случай на внезапен пазарен шок, като голям спад на фондовите пазари, тъй като на Prudential може да й бъдат наложени ограничения за местенето на капитали от Азия обратно във Великобритания след закупуването на AIA.

Акциите на Prudential поскъпват с над 3.1% до 560 пенса за брой малко след 11 часа българско време днес, което определя на компанията пазарна стойност в размер на 14.2 млрд. паунда.

Общо 75% от акционерите трябва да одобрят предлагането на правата, за да може придобиването да е успешно. Акционери като Neptune Investment Management Ltd., която притежава 0.2% от Prudential, критикуваха застрахователя за това, че не е предоставил на акционерите достатъчно информация.

Хонконг, Тайван, Китай и Сингапур са сред страните, които не позволяват местенето на капитали от местните подразделения към компаниите майки, се казва в годишния отчет на AIG публикуван през февруари.

AIG ще получи 153 млн. паунда, ако Prudential не успее да финализира закупуването на AIA, според изявление на британския застраховател от 5 март.

Prudential планира да листне за търговия акциите си в Хонконг и Сингапур преди предлагането на правата, за да привлече повече азиатски инвеститори, които са благосклонно настроени към сделката.