Националният охлювъден клъстер (НОК) и застрахователна компания ДЗИ подготвят специализирана застраховка срещу природни бедствия за охлювите във фермите на членовете на организацията.

Продуктът преoстои да бъде утвърден от Комисията за финансов надзор. По подобие на автозастраховката "Каско", новият продукт ще застрахова охлювите срещу природни бедствия, каза изпълнителния директор на НОК Симона Моллова.

Премията по застраховката е 2% от стойността на продукцията. Фермерите сами могат да изберат застрахователната си сума. От 1 декар охлюви могат се печелят около 100 000 евро, а необходимата инвестиция е 10 000 евро.

Ако фермерите искат да застраховат само инвестицията си, те трябва да вложат 200 евро, а ако искат да включат и печалбата - 2000 евро.

Най-опасните бедствия за охлювите са наводненията и киселинният дъжд, обясни Моллова.

Охлювите се използват за лечение на язва и заболявания на горните дихателни пътища. У нас скоро ще се появят вафли и други десерти направени с белтъчини от дребните животинки. Освен това от тях се правят революционни козметични средства, които отстраняват белези по кожата.

Източник: в. Монитор