Британската банка Royal Bank of Scotland (RBS) обяви, че е набрала 630 млн. паунда (1 млрд. долара) от продажбата на 20-процентен дял в застрахователната компания Direct Line, информира Reuters.

На RBS бе наредено от европейските регулаторни органи да продаде преди края на 2014 г. изцяло Direct Line, която, освен че държи най-голям дял от автомобилното застраховане на Великобритания, е и един от най-големите играчи на пазара на жилищно и общо застраховане. Това е наказанието на банката, че през 2008 г. бе спасена с пари на данъкоплатците, вследствие на което в момента 81% от нея са собственост на държавата.

"Тази успешна продажба означава, че RBS е на път да спази задължението си и да продаде изцяло Direct Line до края на 2014 г.", заяви финансовият директор на RBS Брус Ван Саун.

Продажбата е била осъществена на цена от 210 пенса на акция, а след нея RBS има 427.4 млн. акции в застрахователя, или 28.5%.

RBS продаде малко над една трета от дела си през октомври, когато акциите на Direct Line започнаха да се търгуват на борсата и намали дела си под 50% с продажба на акции през март. Тогава банката обяви, че няма да продава повече акции до началото на септември.

От RBS заявиха, че не планират да продават повече акции на Direct Line поне в следващите 90 дни.