Royal Bank of Scotland планира да намали още дела си в Direct Line, възползвайки се от над 20-процентния ръст в цените на акциите на британския застраховател, откакто излезе на борсата през миналата година, информира Reuters.

RBS, която продаде 34.72% от Direct Line при излизането на застрахователя на борсата през октомври, обяви, че ще продаде още 15.3% от компанията чрез емисия, която ще бъде предоставена на институционални инвеститори.

RBS трябва да е продала цялата Direct Line до края на 2014 г. и да е предала контрола над нея до края на 2013 г., за да спази условията на Европейската комисията, срещу които получи спасителни средства от британското правителство след кризата от 2008 г.

При вчерашната цена на затваряне RBS би набрала около 482 млн. паунда (718 млн. долара) от продажбата на 229.4 млн. акции. Банката също е подложена на натиск от страна на регулаторните органи да увеличи капитала си.

Продажбата идва на фона на подготовката на конкурентната Esure да излезе на борсата в Лондон.

Esure, която е финансирана от застрахователния предприемач Питър Ууд, се очаква да излезе на борсата на 22 март и вече е получила достатъчно поръчки за минималното количество акции, което иска да продаде.

След обявената продажба делът на RBS в Direct Line се очаква да намалее до около 49.99%. Ако търсенето е голямо и бъдат продадени допълнителни акции, делът на банката може да падне и до 48.5%.