Вторият най-голям британски застраховател по пазарен дял Aviva Plc е продал руското си подразделение, информира Bloomberg.

Така Aviva стана третата британска финансова компания, която се изтегля от страната в последните две години. Руският частен пенсионен фонд Благосостояние се е съгласил да плати 35 млн. евро в брой за Aviva Russia.

Barclays Plc и HSBC Holdings Plc продадоха подразделенията си за банкиране на дребно в Русия през последните две години, след като не успяваха да се конкурират с държавните OAO Sberbank и VTB Group.

Председателят на Aviva Джон Макфърлейн обеща да продаде 16 компании, които блокират 6 млрд. паунда (9.1 млрд. долара) капитал, с цел попълване на резервите, намалели вследствие на европейската дългова криза.

Капиталът на Aviva пострада повече в сравнение този на който и да било друг британски застраховател, тъй като компанията генерира 40% от оперативната си печалба от животозастраховане от еврозоната и разполага с повече държавен дълг на страните от еврозоната от конкурентите си, според данни на Bloomberg.

През декември Aviva продаде щатското си животозастрахователно подразделение на Athene Holding Ltd. за 1.8 млрд. долара, както и дела си в испанската Aseval за 603 млн. евро на Bankia SA.

Благосостояние управлява около 6.4 млрд. евро активи, което го прави един от най-големите частни пенсионни фондове. Сделката, която трябва да бъде одобрена от руските антимонополни органи, се очаква да бъде финализирана през първото полугодие на 2013 г.