ING обяви, че е постигнала съгласие за намаляването на 36.5-процентния си дял в Sul América S.A. (SulAmérica) чрез сделка с фамилията Ларагойти, която е мажоритарен акционер и партньорът на ING в SulAmérica.

След финализирането на сделката ING ще притежава директно малко под 30% от SulAmérica, чиито акции се търгуват на борсата в Сао Пауло.

Пазарната стойност на тези 30% е около 620 млн. евро въз основа на цената на затваряне на акциите от 27 февруари.

ING създаде смесено дружество с фамилията Ларагойти през 2002 г. и допринася за успешното развитие на SulAmérica в продължение на повече от 10 години.

Обявената днес сделка е част от плановете за преструктуриране на ING Group съгласно договорката ѝ с Европейската комисия. ING също така ще разгледа опциите за продажбата на оставащия й 30-процентен дял, когато моментът е подходящ.

Обявената сделка трябва да бъде одобрена от съответните регулаторни органи и се очаква да бъде финализирана през втората половина на 2013 г.

SulAmérica е най-голямата независима застрахователна група в Бразилия, развиваща различна застрахователна дейност. Към декември 2011 г. тя е разполагала с мрежа от над 30 000 независими застрахователни брокера.