С 4.9% спаднаха приходите на общото застраховане към февруари

622
С 4.9% спаднаха приходите на общото застраховане към февруари

213 294 000 лв. са записаните към края на месец февруари 2012 г. премии от застрахователите по общо застраховане възлизат, а 45 206 000 лв. – от животозастрахователите, съобщи Комисията за финансов надзор.

На годишна база се отчита спад от 4.9% в общото застраховане и ръст от 8.3% в животозастраховането, като общо пазарът има спад от 2.8%.

Към края на февруари 2012 г., делът на първите три, пет и десет компании, извършващи дейност по общо застраховане, нараства в сравнение със същия период на 2010 г.

Автомобилните застраховки („ГО, свързана с притежаването и използването на МПС” и „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства”) заемат относителен дял от 74.7% в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане. Общият премиен приход по тези видове застраховки намалява на годишна база с 8.8% при ръст от 0.7% към края на февруари 2011 г.

Имуществените застраховки („Пожар и природни бедства” и „Други щети на имущество”) заемат дял от 14.5% от премийния приход, реализиран в сектора. На годишна база общият премиен приход по имуществените застраховки нараства с 5.7% при спад от 22% към края на февруари 2011 г.

Делът на първите три, пет и десет компании на пазара по животозастраховане също нараства към края на февруари 2011 г., в сравнение с края на февруари 2010 г.

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите, от 76.4% заема застраховка „Живот” и рента. На годишна база премийният приход по този вид застраховка нараства с 5.9%. Застраховка „Живот”, свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 4.3% в агрегирания портфейл на животозастрахователите към края на февруари 2012 г., като премийният приход по този вид застраховка нараства на годишна база с 36.9%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg