Седем критики към диференцираното увеличаване на пенсиите отправи АИКБ

853
Седем критики към диференцираното увеличаване на пенсиите отправи АИКБ

Седем критики към диференцираното увеличение на пенсиите, отправи Асоциацията на индустриалния капитал по повод заявените намерения на правителството за ръст на пенсиите през следващата година.

Едната възможност е да се приложи еднаква ставка за всички пенсионери, но към момента се обсъжда и алтернативен вариант, според който високите пенсии ще нараснат с процента на инфлация, а а за по-ниските пенсии ще се определи друг по-висок процент.

Диференцирано увеличение на пенсиите е несправедливо и неправилно, категорични са от АИКБ.

То, според втората от критиките, ще отслабва връзката между приноса на отделното лице в пенсионно-осигурителната система и ползваните права (размер на пенсията). Така приносът в пенсионно-осигурителната система ще загуби своето значение за определяне на размера на пенсията.

Горното пък ще демотивира осигурените лица да правят вноски върху реален размер на дохода, респективно – ще насърчи укриването на доходи и осигуровки, съответно ще стимулира и неформалната икономика;

Диференцираният подход е и икономически необоснован, според становището на АИКБ. Той акцентира върху социалните характеристики на пенсията, а не върху правата на лицата, които се черпят от по-високия размер на платени осигуровки.

Различната ставка на увеличаване би била крачка назад в започналата пенсионна реформа и, не само няма да разреши съществуващи проблеми, а ще създаде нови, пише в становището.

Моделът на разпределение „според потребностите” прояви своите слабости и беше изоставен, напомнят от АИКБ. На този етап не са настъпили никакви обективни предпоставки, които да мотивират възстановяването на такъв модел.

Освен всичко останало, визираното намерение не е обсъждано от социалните партньори. Поради това едноличното решаване на въпроса от страна на правителството няма да постигне желания ефект, заключават от АИКБ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg