Седем критики към диференцираното увеличение на пенсиите, отправи Асоциацията на индустриалния капитал по повод заявените намерения на правителството за ръст на пенсиите през следващата година.

Едната възможност е да се приложи еднаква ставка за всички пенсионери, но към момента се обсъжда и алтернативен вариант, според който високите пенсии ще нараснат с процента на инфлация, а а за по-ниските пенсии ще се определи друг по-висок процент.

Диференцирано увеличение на пенсиите е несправедливо и неправилно, категорични са от АИКБ.

То, според втората от критиките, ще отслабва връзката между приноса на отделното лице в пенсионно-осигурителната система и ползваните права (размер на пенсията). Така приносът в пенсионно-осигурителната система ще загуби своето значение за определяне на размера на пенсията.

Горното пък ще демотивира осигурените лица да правят вноски върху реален размер на дохода, респективно – ще насърчи укриването на доходи и осигуровки, съответно ще стимулира и неформалната икономика;

Диференцираният подход е и икономически необоснован, според становището на АИКБ. Той акцентира върху социалните характеристики на пенсията, а не върху правата на лицата, които се черпят от по-високия размер на платени осигуровки.

Различната ставка на увеличаване би била крачка назад в започналата пенсионна реформа и, не само няма да разреши съществуващи проблеми, а ще създаде нови, пише в становището.

Моделът на разпределение „според потребностите” прояви своите слабости и беше изоставен, напомнят от АИКБ. На този етап не са настъпили никакви обективни предпоставки, които да мотивират възстановяването на такъв модел.

Освен всичко останало, визираното намерение не е обсъждано от социалните партньори. Поради това едноличното решаване на въпроса от страна на правителството няма да постигне желания ефект, заключават от АИКБ.