Словенската Triglav планира експанзия в Източна Европа след листването си

774
Словенската застрахователна компания Zavarovalnica Triglav, която от днес започва да се търгува на Люблянската фондова борса, планира да продължи експанзията си в Източна Европа, информира Bloomberg.

Triglav е в по-добра позиция от конкурентите си да увеличи пазарния си дял, тъй е възприемана за местна компания, според Андрей Кочич, CEO на компанията, която е най-големият застраховател в Словения. Тя не се е отказала от придобивания в Албания, България, Румъния и Украйна, според Кочич, който обаче не разкрива дали застрахователят е набелязал определени цели.

Triglav, чиито акции се търгуваха на извънрегулирания пазар до днес, е навлязла на пет нови пазара на Балканите от 2005 г. насам посредством придобиването на по-малки конкуренти. Най-старата финансова институция в Словения, която се конкурира на Балканите с италианската Assicurazioni Generali и германската Allianz SE, търси по-нататъшна експанзия в бързорастящите източноевропейски икономики.

Triglav предлага животозастрховане и други застрахователни продукти, а пазарният й дял в Словения възлиза на 43% през миналата година. Словения е първата страна от бившия комунистически блок, която приема еврото. Страната има население от 2 млн. души и е част от Европейския съюз от 2004 г. насам.

CEO-то на компанията също така подчертава, че Triglav ще генерира около 1 млрд. евро брутни премийни приходи до края на годината, независимо от факта че печалбата най-вероятно ще пострада поради тежките бури в Словения.

Компанията, която иска да остане независима, търси банков партньор за да разшири продуктовата си гама и се надява, че листването на фондовата борса и нарастващата прозрачност в Словения ще улесни опитите й за привличане на свежи капитали.

Словенското подразделение на KPMG през юли оцени застрахователната компанията на между 1.3 млрд. евро и 1.7 млрд. евро.

Застрахователят обаче може да се сблъска с конкуренция за някои от компаниите набелязани за придобиване. Европейски компании като френската AXA SA, Generali и Zurich Financial Services търсят придобиването на малки и средни компании в развиващите се пазари, в това число и в Словения, Украйна и Турция, за да компенсират слабия ръст на премийните приходи на собствените си пазари, информира Wall Street Journal на 20 август.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...