Топ мениджърите на финансово-застрахователния холдинг Fortis, който в края на 2008 г. се оказа на прага на банкрут, са получили милиони компенсационни плащания при уволнението си, т.н. "златни парашути", се казва в ежегодния отчет на белгийско-холандската банкова и застрахователна група.

Херман Вервилст, заемащ поста изпълнителен директор на Fortis от 11 юли до 2 декември 2008 г., е получил 2.1 млн. евро компенсация за "преждевременното си уволнение" от тази длъжност. Освен това му е било платена сумата от 800 хил. евро, която се равнява на неговата основна годишна заплата.

Бившият финансов директор на Fortis Жилбер Митлер е получил при уволнението си 4.22 млн. евро плюс компенсация от 467 хил. евро, а също така "и други обезщетения" в размер на почти 1.1 млн. евро.

През октомври 2008 г., когато в условията на финансова криза, над белгийската банка Fortis надвисна опасността от банкрут, белгийското правителство изцяло изкупи активите й.

Седмица по-късно бордът на директорите на банката и белгийското правителство обяви за продажбата на 75% от акциите на Fortis на френската банкова група BNP Paribas, припомня агенция "Новости".

В същото време белгийският икономически вестник "L'Echo" пише, че през последната година средната заплата на директорите на най-големите белгийски предприятия е спаднала с 16%, достигайки 1.75 млн. евро годишно.

Намаляването на заплатите е станало за сметка за съкращаването или даже пълната отмяна на премиите и различните бонуси в условията на криза.

Източник: БГНЕС