Заводът за алуминий, допуснал токсичен разлив в Унгария, ще поднови работа утре или вдругиден, стана ясно днес след правителствено заседание край зоната на бедствието.

Ръководството съобщи, че има Гражданска отговорност на стойност 100 хиляди долара - смешна сума на фона на необходимите десетки милиони. Всички обекти на фирмата са запечатани от полицията.

Жителите на евакуираното село Колонтар може да се завърнат по домовете си в събота, преди два часа беше отменена готовността за евакуация и на съседното градче Девечер. Междувременно жертвите на разлива станаха девет, след като възрастен човек от Колонтар почина от раните си в болница.

Термичните мощности в завода вече са пуснати, необходимата температура ще бъде достигната в четвъртък или петък, съобщи унгарското правителство. Заводът ще остане под контрола на държавата до две години.

Животът отново е сигурен в градчето Девечер, хората могат да се завърнат в евакуираното село Колонтар едва в събота не заради риск от нов разлив, а защото аварийните работи още не са приключили, изтъкнаха властите.

Там е завършена нова предпазна дига с дължина 670 метра, но експерти, включително от Евросъюза още оценяват щетите.

Унгарската академия на науките съобщи, че проби от 8-ми октомври са показали, че тежките метали не са проникнали по-дълбоко от 10 сантиметра в почвата и риск за водните запаси няма.

Премиерът Орбан застана зад тезата, че причина за аварията е човешка небрежност и виновната страна трябва да плати почистването. Компанията отхвърля отговорност с мотива, че бедствието е било непредотвратимо като резултат от естествени условия.

Унгарската преса съобщи, че директорът на завода, който е задържан, е знаел от седмици за течове на авариралия резервоар. Двайсетина работници са свидетелствали, че са били заплашвани да мълчат, ако искат да останат на работа.

Източник: БНТ