Ураганът Доли, който достигна бреговете на южен Тексас вчера, може да струва на застрахователите в САЩ до 1.2 млрд. долара, предава Bloomberg позовавайки се на базираната в Бостън AIR Worldwide.

Застрахователните исковете, свързани с урагана, достигнал скорост от около 100 мили в час, могат да възлязат и само на 300 млн. долара, в зависимост от количеството дъжд и движението му и това колко време ще му бъде нужно, за да затихне, според AIR Worldwide. Загубите в Мексико ще бъдат по-малко от една четвърт от тези в САЩ, прогнозират от компанията.

Dolly е първият ураган за сезона в Мексиканския залив, където се произвежда повече от една четвърт от петрола на САЩ. Бурята обаче подмина повечето нефтени платформи, които се намират източно от бреговете на Тексас и южно от Луизиана.

Бавната скорост на Доли означава, че може да има сериозни наводнения. Ураганът може да изсипе между 15-25 сантиметра дъжд на квадратен метър в Южен Тексас и в североизточната част на Мексико в следващите няколко дни.

С ширина от около 20 мили, Доли е по-малък от средния ураган, което ограничава броя на хората, които ще бъдат засегнати от най-силните ветрове, според Risk Management Solutions Inc, друга компания, която следи икономическите последици от природните бедствия.

Доли изглежда голям на сателитните снимки, но много по-голяма група хора ще бъдат засегнати от силни валежи, отколкото от вятър. Това е една изключително бавно движеща се буря, което означава, че вероятността от наводнения се увеличава поради поройните валежи, според Risk Management Solutions.