Ураганът Густав може да доведе до застрахователни искове на обща стойност до 10 млрд. долара, след като мина през Луизиана, според компании, които специализират в оценки на щети от природни бедствия, предава Bloomberg.

Ако това се случи, Густав ще се превърне в четвъртата най-разрушителна буря по стойност на щетите в САЩ.

Ураганът отслабна, докато се насочваше към брега вчера, което ограничи щетите на сушата между 3 млрд. долара и 7 млрд. долара. Пораженията, свързани с техниката за добиване на петрол, възлизат на между 1 и 3 млрд. долара, според оценки на базираната в Калифорния Risk Management Solutions Inc. Това е по-малко от рекордните щети за 41.1 млрд. долара, причинени от Катрина през 2005 г.

Густав е първият тест за усилията на индустрията да намали загубите в районите, в който често има подобни природни бедствия. Allstate Corp. и State Farm Mutual Automobile Insurance Co. бяха между застрахователите, които отказаха да сключват застраховки с нови клиенти в щатите по брега на Мексиканския залив и по Източното крайбрежие, след като ураганите Рита и Уилма причиниха щети за общо 61.9 млрд. долара.

Густав отслабна до тропическа буря от 2-ра категория преди да достигне до Ню Орлеанс, който беше евакуиран преди това. Ветровете на урагана бяха със скорост около 110 мили/ч (177 км/ч) при сблъсъка му с брега и отслабнаха до 80 мили/ч по-късно вчера.

Застрахованите загуби, които са основно в района на Ню Орлеанс и околностите, ще възлязат на между 6 и 10 млрд. долара, според Том Ларсон, вицепрезидент на Eqecat Inc. Данните на Ларсон обаче не включват щетите в Мексиканския залив. Пораженията на сушата, според базираната в Бостън AIR Worldwide Corp., най-вероятно ще достигнат около 3 млрд. долара, като ще са в диапазона между 2 и 4.5 млрд. долара.

Дори и в долната част на предварителните оценки на AIR Густав ще се нареди между 12-те най-скъпо струващи урагани в САЩ по щети, причинени на сушата. Ако те достигнат най-високата стойност, прогнозирана от Eqecat, Густав ще надмине всички щатски урагани по щети на сушата, с изключение на Катрина, Уилма и Андрю. Последният е причинил щети за 15.5 млрд. долара, след като мина през Флорида и Луизиана през 1992 г., според Insurance Services Office Inc.

Ураганът Доли, който беше първият за сезона в Мексиканския залив, е струвал на застрахователите по-малко от 750 млн. долара, след като удари Южен Тексас през юли, според RMS.

Синоптиците вече насочват вниманието си към стихията Хана, която вчера се превърна в четвъртия за сезона ураган в Атлантическия океан. Ветровете му са достигнали скорост от 75 мили/ч, а той се придвижва в посока запад-югозапад към югоизточната част на Бахамите.

Предварителните прогнози сочат, че бурята може да достигна сушата на границата между щатовете Джорджия и Северна Каролина на 5 септември.