За 2008 г. пазарът по общо застраховане ще отбележи ръст в рамките от 13 до 20%, каза днес в отговор на въпрос на Profit.bg Румен Янчев, председател на Надзорния съвет на компанията. Това стана по време на третата годишна търговска конференция на ЗАД Булстрад Живот.

“Движещата сила на пазара е автомобилното застраховане, каза още Янчев. За настоящата година очаквам продажбите на нови автомобили у нас да достигнат 80 хил. броя. Активност се наблюдава и в банките и лизинговите компании, но водещо остава автомобилното застраховане.

Янчев обяви, че прогнозният премиен приход по общо застраховане за 2007 г. е 1.2 млрд. лв., с което отчита повишение от 19 на сто спрямо 2006 г.

“За съжаление отново водещо е автомобилното застраховане, като 80% от този ръст се дължи именно на него, каза още председателят на Надзорния съвет на компанията.

Той допълни, че за последните 6-7 г. пазарът изпреварва по ръст БВП, като това ще се запази и през идващите години. “В България престои реализацията на големи инфраструктурни проекти, което предполага наличието на рискове, които подлежат на застраховане”.

Според Янчев обаче “има още какво да се прави в животозастраховането, тъй като този сегмент е един от най-развитите в други страни.

Светла Несторова пък обяви, че очаква животозастраховането ще нарасне с 30% през настоящата година, като ЗАД Булстрад Живот ще достигне 9% пазарен дял в края на 2008 г.

За 2007 г. брутният премиен приход на Булстрад Живот се е увеличил с 61% и се очаква да достигне 21.7 млн. лв.

Активите на Булстрад Живот през изминалата година са нараснали с 38% на годишна база и близо три и половина пъти за периода от 2004 до 2007 г., като възлизат на 31 млн. лв.

Резервите на дружеството отчитат 52% увеличение за миналата година, като ръстът за периода 2004-2007 г. е близо шест и половина пъти.

Печалбата на компанията след облагане за същия период от време е нараснала близо четири пъти и се очаква да достигне 1.7 млн. лв. за 2007 година, или повишение от 39% на годишна база.

Общо 79.01% от премийния приход е от застраховка Живот, докато от банково застраховане са 8.17 на сто. От медицински и здравни застраховки и застрахователни злополуки са респективно 5.30 и 4.14%.

През 2008 г. ЗАД Булстрад Живот ще се стреми да постигне още по-високи финансови резултати чрез активност, качество и растеж, обяви днес Несторова.

Запитан дали се планира увеличение на free float-a на ЗПАД Булстрад, Янчев обясни, че това решение може да се вземе от общото събрание на акционерите. “Лично на мен ми се иска free float-ът да е по-голям, за да може да се види реалната оценка на компанията, каза още той.