Общозастрахователните премии в Азиатско-тихоокеанския регион предстои ще растат, след последните наводнения и земетресения там, според анализ на Allianz, предаде Ройтерс.

Още не е ясно обаче какво ще е влиянието върху световните цени.

"Разходите за имуществени покрития срещу бедствия и аварии ще нарастват, може би доста значително в засегнатите зони, и това ще рефлектира върху цените в тези региони", каза пред CNBC TV, Клемент Буут, член на управителния съвет на Allianz.

"Дали ще окаже въздействие и в световен мащаб е трудно да се каже на този етап, защото още не е ясна окончателната стойност на застрахователни загуби от земетресенията в Крайстчърч и Япония", каза Буут. Застрахователите бяха изправени пред "анормално тримесечие" в първите три месеца на тази година със скъпо струващите наводнения и циклона в Австралия, земетресението в Крайстчърч, Нова Зеландия, и разрушителното земетресение и вълните цунами в Япония.

Тези събития ще окажат натиск за повишаване на цените за презастраховане, а те са компонент от това, което застрахователите доставят до своите клиенти, обясни Буут.

Въпреки това, застрахователният сектор като цяло е достатъчно устойчив, че да поеме разходите от бедствията, при положение, че според някои оценки само в Япония може да достигнат до 30 млрд. щатски долара.