Топ 9 на компаниите в общото застраховане

1993
Топ 9 на компаниите в общото застраховане

© Pixabay.com

Конкуренцията на пазара на общо застраховане у нас никога не е била по-сериозна.

Справка на Profit.bg на база данни от Комисията за финансов надзор сочи, че общо 9 от дружествата в сектора са с пазарен дял от над 7% към ноември 2019 г.

Лев Инс и Булстрад Виена Иншурънс Груп продължават да са най-големите компании в сектора, като имат пазарен дял от съответно 13.3 и 11.73%.

Третата позиция е за ДЗИ Общо застраховане, която държи 10.51% от пазара.

В челото с дял от над 9% са още Евроинс, Армеец и ОЗК Застраховане, изпреварили следващата тройка, съставена от Алианц България, Бул Инс и Дженерали, които имат дял между 7.27 и 7.17%.


Деветте големи в сектора имат пазарен дял от над 85%. Ако към тях добавим и десетата най-голяма застрахователна компания - Далл Богг: Живот и здраве, този процент надвърля 90. 

Спрямо година по-рано най-голям ръст в пазарния дял се отчита при ОЗК Застраховане (+2.17%), както и при Далл Богг: Живот и здраве и Евроинс, добавили съответно 1.89 и 1.87 на сто.

На обратния полюс са Бул Инс със загуба на дял от 1.34%, както и Армеец, и Алианц, които държат с 0.82 и 0.79% от пазара по-малко. 

Пазарният дял на автомобилните застраховки обаче намалява до 72.4% спрямо 74.8 на сто преди 12 месеца.

С 12.1% дял от брутните премийни приходи са полиците „Пожар и природни бедствия“, докато „Кредити, гаранции, разни финансови загуби и правни разноски“, както и „Злополука и заболяване“ държат общо над 10% от всичките премийни приходи (5.8% и 4.5%).

Общата гражданска отговорност и Помощ при пътуване генерират по 1.7% от всички премийни приходи на компаниите в сектора.

Секторът на общото застраховане продължава да генерира огромна печалба, която към 30 ноември възлиза на 138.46 млн. лв спрямо 95.867 млн. лв за преди година.

Само през ноември печалбата възлиза на 4.935 млн. лв. 

Изплатените претенции от застрахователните компании до края на ноември възлизат на близо 1 млрд. лв.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Красимир
# 0
19:01 | 29 January 2020
НИКОГА НЕ ПРАВЕТЕ ЗАСТРАХОВКА КЪМ ЕВРОИНС!!! НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ!!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg