Акциите трудно ще се отърсят от сянката на едно загубено десетилетие

890
Акциите трудно ще се отърсят от сянката на едно загубено десетилетие

През 1998 г., когато за първи път в обсега на индекса Dow Jones влизаше нивото от 10 000 пункта, на мода бяха дънките с висока талия на Levi's, широките ризи и плисираните поли, пише Reuters.

Обикновено в модата има пълно завъртане на цикъла.

Десeт години по-късно обаче щатският фондов пазар се върна точно там, където беше тoгава, а широките ризи все още стоят някъде в дъното на гардероба.

Това е едно загубено десетилетие. Цифрите са това, което са, казва Дан Гентър, президент и главен изпълнителен директор на RNC Capital Management LLC в Лос Анджелис.

Загубено, но не и забравено. От технологичния бум и колапс, през терористичните атаки на 11 септември, до дните на лесните пари, които създадоха балона на жилищния пазар и последвалата кредитна криза, това си беше едно зашеметяващо десетилетие.

И докато акциите се върнаха там, където започнаха преди 10 години по отношение на нивата на Dow Jones и S&P 500, доходността, включително тази от дивиденти, все още е положителна, въпреки че, ако пазарът продължи да пада с тези темпове, скоро ще бъде отрицателна.

За акциите обаче може да се окаже изключително трудно да излязат от това положение. Някои анализатори дори разглеждат вероятността не само за едно, а може би за две загубени десетилетия, като се има предвид влошаващото се състояние на икономиката и вероятността от неблагоприятни последствия за акциите от различните усилия, положени от правителствата и централните банки по света.

Ще има нужда от по-високи данъци, независимо от това кой ще е новият президент, за да бъде платено за всичко това. Вероятно е в САЩ да се получи явлението, наричано през 70-те години на миналия век стагфлация, защото в момента има много свободни парични средства и слаба икономика, според Карл Бъркелбак, който оглавява Birkelbach Management в Чикаго.

Задържането на нивата на индексите за десетилетие или повече не е ново явление. От времето, когато Dow Jones за първи път приближава нивото от 1 000 пункта в началото на 1966 г., до момента, в който го пробива трайно, изминават почти 17 години.

В момента може да минаваме през подобен период, според Бъркелбак. Това означава, че закупуването и продължителното задържане на акции вече не е приложимо. Ако някой мисли да инвестира на фондовия пазар, ще трябва да бъде по-склонен да се съобразява с фактора време и с подбора.

Пазарът ще се държи над повърхността през следващите 10 години, тъй като нарастващата регулация ще премахне възможностите за поемане на рискове, според Джим Бианко от Binaco Research.

Не всички обаче са готови да се сбогуват просто така със следващите 10 години и някои хора виждат чашата наполовина пълна.

Не виждам по какъв начин фактът, че сме загубили последното десетилетие, означава, че ще загубим и следващото, казва Робърт Уайтлоу, професор по финанси в Нюйоркския университет.

Всичките общоприети правила за инвестирането в ценни книжа в дългосрочен план не проработиха в последните 10 години, но точно това е рискът, които се поема при подобни инвестиции, според Джим Дъниган от PNC Wealth Management.

Всъщност инвестицията в държавни ценни книжа за последните десет години е била по-добрият вариант, тъй като е донесла повече от 70% доходност, ако съдим по индекса JPMorgan Global Bond.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...