Анализатори прогнозират забавяне в ръста на БВП

622
Анализатори прогнозират забавяне в ръста на БВП

Преките чуждестранни инвестиции на пазара на недвижими имоти у нас и нарастването на кредитите ще изгубят инерция и по този начин ще предизвикат леко намаляване в ръста на БВП, прогнозират анализаторите на австрийската "Банк Аустрия Кредитанщалт", член на "УниКредит Груп".

В първото за тази година тримесечно издание "Си И И Куортърли" 4 от общо 61 страници са посветени на развитието на БВП в България през изминалата 2007 г. Посочено е, че разочароващи реколти и постъпления в селското стопанство доведоха да чувствително намаляване на реалния ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на 2007.

Растежът в останалите области на икономиката обаче продължи да бъде динамичен, общият икономически растеж през четвъртото тримесечие на 2007 отново се е ускорил с трайно добри изгледи за 2008.

Превесът в консолидираната бюджетна програма достигна най-високата си стойност за всички времена, докато дефицитът в платежния баланс и инфлацията продължиха негативната тенденция на развитие. Новата преоценка за икономическите рискове в световен мащаб увеличи разходите за финансирането на икономиката, която все още е в силна зависимост от чуждестранното финансиране.

Реалният БВП през третото тримесечие на 2007 г. спадна до разочароващия прираст от 4 и половина на сто, достигайки по този начин най-слабата си стойност за последните три години, е отбелязано в анализа.

Тази слабост, според експертите, се дължи на селскостопанския сектор, където лошите метереологични условия доведоха до намаляване на брутната печалба с 43 на сто. Същевременно нараснаха брутните печалби в промишлеността и сектора на услугите с реални 12.8 респ. с 11.1 на сто. Продължава бумът на инвестициите, които за първите 9 месеца от изминалата година достигнаха 38 на сто от БВП.

Растежът продължава да се крепи върху инвестициите с участието на чуждестранен капитал, вследствие на което нараства нето количеството на износа. Бързото натрупване на физически капитал все още не успява да доведе до желаните резултати под формата на разширяване на експортните капацитети, тъй като инвестициите в по-голямата си част са в сектора на нетъргуваните стоки.

Частното потребление на потребителски стоки и храни от месец юли 2007 г. насам е с тенденция към намаляване, вероятно заради силното влияние, което оказва инфлацията. При все това частното потребление през първите 9 месеца е нараснало с 6.2 на сто.

Данните за икономиката за последното тримесечие на 2007 г. се оценяват като положителни в анализа. Отбелязано е, че индустриалното производство и ръстът на оборота са с най-високата стойност сред всички страни от ЕС. Брутните печалби в сектора на финансовите услуги, благодарение на най-новото увеличение на банковите кредити на 64 на сто към края на годината, ще продължат по всяка вероятност да нарастват, информира БГНЕС.

Спадът в търговията на дребно и износа може да се компенсира с високия дял на инвестициите и продължаващите силни притоци на чужди капитали. Тези фактори говорят за очаквано ново засилване на икономическата активност, според наблюдателите на "Банк Аустрия Кредитанщалт", които прогнозират, че нарастването на БВП за цялата 2007 вероятно ще е 6.1 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg