Анализаторите на Уол Стрийт в страната на фантазиите

1203
Анализаторите на Уол Стрийт в страната на фантазиите

Може би анализаторите на Wall Street са по-честни и приспособяващи се през последните години, но настоящите събития показват, че те още са отчайващо неточни в най-важната си работа - да предвиждат лошите новини.

Те не са се излекували от навика да си харесват компании и отказват да се изправят пред неприятната реалност, докато всички останали са ги осъзнали, коментира Fortune. Сега осем години след последния балон, ние отново сме изправени пред въпроса дали тези анализатори правят добро за обикновените инвеститори.

Последното доказателство: Анализаторите току що откриха, че корпоративните печалби през четвъртото тримесечие няма да са толкова добри, колкото бяха предположили само преди месец-два. Според предварителните прогнози печалбите в S&P 500 трябваше да се повишат с 12-15%, голям скок, особено след ръста от 20% година по-рано.

В светлината на кредитната криза, срива на имотния пазар и нарастващата цена на петрола, тази прогноза изглеждаше доста оптимистична. След старта на тримесечието най-накрая прогнозите се приземиха в реалността. Сега очакваният ръст е от 1.5% и продължава да се понижава.

Очевидно бе, че от много месеци ръстът на печалбите ще се забави просто защото не може да продължи при настоящите темпове. Печалбите нарастваха бързо през последните години, след спада през 2001-2002 г. Но в началото на 2007 г. те нараснаха до 12% от БВП, доста над историческата средна стойност от 9 на сто. Анализаторите знаеха всичко това, но те решиха да вярват, че щатските компании ще постигнат чудеса.

Как тази нелогична ситуация възниква, не е мистерия. Всеки анализатор може да приеме, че бъдещето може да бъде трудно като цяло, докато все още вярва, че компаниите, които покрива са специални и ще бият тренда. Всеки един вярва, че е бил благоразумен, но в съвкупност се получава, че са луди.

Подобна е ситуацията с вторичните ипотечни облигации, както и акциите в края на 90-те. Много играчи осъзнаха, че положението не може да се задържи, но си мислеха, че могат да излязат преди тълпата.

В дните на пазарни балони, когато много анализатори се провалят да орежат прогнозите си, докато не дойде колапсът, се обвинява мотивацията им. Те се страхуват, че тяхната фирма ще загуби клиенти. Но ако анализаторите продължават да предричат фантастични печалби, кой се интересува защо? Индивидуалните инвеститори не са в по-добра ситуация от преди.

Не всеки анализатор греши. Винаги е възможно в ретроспекция да открием,че някой е уцелил. Но проблемът е, че никога не се знае кой. Разбира се, можете да бъдете изкушени да повярвате, че точно тези анализатори, на които разчитате са специални...но знаем какъв е резултатът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...