Apple все повече прилича на балон

2807
Apple все повече прилича на балон

Параболичното поскъпване при акциите на Apple започва да притеснява все повече анализатори. Много от тях търсят прилика между графиката на компанията и предходни балони, за да подкрепят твърденията си, че те са скъпи, и някои от тях успяват.

Специалистът Дъг Кас открива изключителна прилика между представянето в акциите на компанията през последните три години и представянето на два спукани балона през същия период преди достигането на пиковите им стойности.

На първата от двете графики, публикувани в бизнес-изданието Business Insider, се сравнява тригодишното представяне на компанията Apple от 2009 г. насам с тригодишното представяне на Nasdaq до 10 март 2000 година, когато индексът започва рязката си обезценка.

* графика bespokeinvest.com

На следващо място е съпоставено тригодишното представяне на щатската компания от 2009 до днес с тригодшното представяне на индекса на строителните компании преди началото на имотната криза на 28 юли.

* графика bespokeinvest.com

И докато не може да се каже дали тук е точно краят на възходящото движение при акциите, или те могат да поскъпнат още преди евентуалното начало на корективно поевтиняване, то приликата е поразителна.

В допълнение могат да се дават примерите с неуспеха на всички четири щатски компании, достигали капитализация над 500 млрд. долара, да я запазят над психологическата граница.

Към настоящия момент компанията е с пазарна капитализация от 576.79 млрд. долара - най-голяма в света.

И макар основният пункт в коментарите на специалистите, които защитават акциите, и смятат, че те са реално оценени, е ниското им съотношение цена-печалба от 17.6 и бъдещото от 15, то може да се посочи, че това на строителните компании преди „спукването“ им е било едва 13.9% при пика им през 2005 година.

Друг не особено положителен симптом за бъдещето при акциите е наблюдаваната крайна форма на оптимистични очаквания сред анализаторите. Почти всички инвестиционни препоръки от специалистите са при най-високи нива, като акциите са сред най-често срещаните позиции в портфейлите на хеджфондовете.

Все повече стават анализаторите, които дават ценови таргети за акциите на компанията от 1000 долара и повече.

Наличните свръхочаквания пък са добра база за „спукване“ на балона при първите признаци за слабо представяне или разочароващи прогнози, които няма как да не се случат, дори и компанията да продължи с добрите си норми на ръст.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

baihui
# 0
18:04 | 3 April 2012
tsentralnata banka na Izreal kupuba AAPL ot po4ti messes - bratiata 4ifuti si pomagat za da sabuiat gashtite na John
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg