Арктически студ от Европа замрази ръста на щатския пазар

1058
Арктически студ от Европа замрази ръста на щатския пазар

Нов арктически повей от Стария континент засенчи слънчевото настроение на инвеститорите от последните три дни.

Признаците за покълващ ентусиазъм бяха замразени от новината, че европейският икономически ръст се е забавил до едва 0.2%, а най-голямата икономика в евро-зоната, германската, практически буксува на място.

Това е най-слабото представяне откакто регионът излезе от рецесията в края на 2009 г. и разочарованието избута на заден план някои окуражаващи данни за американската икономика. Според доклад на Федералния резерв, индустриалната продукция е скочила с 0.9% през юли, при средна прогноза на икономистите от 0.5 на сто.


Отделно, Fitch Ratings потвърдиха кредитния рейтинг AAA на щатските държавни ценни книжа, като се позоваха на централната роля на страната в глобалната финансова система и на гъвкавата диверсифицирана икономика.

Погледите на инвеститорите обаче останаха приковани в Европа, където немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози обявиха, че ще настояват за по-близка икономическа интеграция на еврозоната с по-строги правила за дефицита и засилен контрол. Двамата отхвърлиха идеята за емитиране на общи европейски облигации, като заявиха, че подобен ход би изложил на опасност най-стабилните икономики в региона.

Меркел и Саркози върнаха на масата плана за въвеждане на такса върху финансовите транзакции, който бе отхвърлен през 2010 г.

В резултат на това книжата на два от най-големите борсови оператори в Европа, NYSE Euronext и Nasdaq OMX Group Inc., се сринаха с над 2.7%.

Финансовият сектор пък даде рязък заден ход и падна с 1.9% след като стана ясно, че хедж фондът на милиардера Джон Полсън е съкратил позициите си в Citigroup Inc. и Bank of America Corp.

Акциите на Citigroup поевтиняха с 4.3% до $29.94, а на Bank of America - с 4.6 на сто до $7.40. През второто тримесечие Paulson & Co. са продали съответно 7.8 и 62.3 млн. дяла от двете банки, а са запазили в портфолиото си по 33.5 и 60.4 млн. акции.

Въпреки спазмодичните опити да се оттласне нагоре, през второто тримесечие финансовият сектор отчита най-слабото представяне спрямо други 10 индустии, включени в S&P 500, с общ спад от 6.3%. KBW Bank Index, включващ 24 позиции, се срина с 19 на сто от 30-ти юни до 15-ти август, когато Citigroup и Bank of America успяха да скочат с по съответно 25 и 29%.

Компаниите, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст, също не са фаворити напоследък, като във вторник Morgan Stanley Cyclical Index се сви с 1.7 на сто, а 27 от общо 30 дружества, включени в показателя, регистрираха понижение на котировките си.

Акциите на производителя на строителна и минна техника Caterpillar поевтиняха с 2.2% до $89.35, а конкурентът им Deere ги последва със спад от 1.8 на сто до $75.16.

Книжата на друга добре позната компания, 3M, загубиха 1.4 на сто от стойността си и затвориха на $82.13

Енергетиката и производителите на суровини не успяха да разведрят настроението след спада на петрола и медта на стоковите борси.

Дяловете от петролният гигант Exxon Mobil Corp. паднаха с 1.1% до $73.50, а на производителя на алуминий Alcoa Inc. - с 2.4% до $12.26.

За сметка на това, търговските вериги успяха да зарадват пазара.

Wal-Mart Stores Inc. вдигна прогнозата си за финансовите си резултати за годината и напредна с 3.9% до $51.92.

Магазините със стоки за дома Home Depot Inc. също се похвалиха със засилен трафик на клиенти и скочиха с 5.3% до $33.12.

Като цяло обаче брокерите няма да запомнят изминалия вторник с топли чувства - S&P 500 падна с едно на сто за деня до 1,192.76, а Dow Jones Industrial Average се понижи със 76.97 пункта, или 0.7%, до 11,405.93.

Източник: Глобал Маркетс

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg