Борсите в Еврозоната - най-непредпочитани от мениджърите от над 10 г. насам

929
Борсите в Еврозоната - най-непредпочитани от мениджърите от над 10 г. насам

Изследване на инвестиционната банка Merrill Lynchа Fund Manager сочи, че през юни тази година портфолио мениджърите са изразили най-негативните си очаквания от десетилетие насам за движението на борсовите индекси.

Опасенията на инвеститорите са резултат от инфлационния натиск в световен мащаб, на фона на очакваното силно забавяне на ръста на световната икономика.

Те също така очакват, че централните банки на водещите в света страни могат да прибегнат до повишение на лихвите си в борбата срещу растящата инфлация, което допълнително да окаже натиск върху печалбите на компаниите в низходяща посока.

В тази насока портфолио мениджърите са предприели действия по намаляване на експозициите си в акции и облигации и увеличаване на паричните си наличности.

Само един процент от анкетираните специалисти са изразили мнение, че акциите са подценени, което е значително по-малко, отколкото при предишното изследване през март, когато 25% споделяха подобно мнение.

В същото време 81% изразяват мнение, че очакванията за печалбите на компаниите за следващите 12 месеца са може би твърде високи.

Около 42% наблягат на предпочитания за парични наличности пред инвестиции в акции в сравнение с 31%, изразили такова мнение през май.

Пазарът се насочва към идеята, че лихвите са твърде ниски и може да се очаква тяхното повишение, коментират пазарните специалисти.

Силно се променя и възприятието на европейските пазари, като борсите на страните от Еврозоната преминаха от категорията "най-предпочитани" към "най-избягвани".

Портфолио мениджърите вече са преминали към агресивно изтегляне на инвестициите си от фондовите пазари на Еврозоната.

Тези пазари са определени от специалистите като"най-непредпочитани" от 22% от анкетираните, което е най-големия негативен процент за последните 10 години.

Очакванията са за силно забавяне на резултатите на европейските компании, което променя определението им за "подценени" от голяма част от инвеститорите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...