БВП на глава от населението ще нарасне с 13% през 2007 г. в България

538
БВП на глава от населението ще нарасне с 13% през 2007 г. в България

Увеличеното индивидуално потребление и силната инвестиционна активност, финансирана основно с преки чуждестранни инвестиции, са основните фактори на растежа за двете най-нови страни членки на ЕС – България и Румъния. Това е заключението от последния тримесечен доклад за ЦИЕ на направлението за икономически проучвания на УниКредит Груп.

Икономистите от УниКредит Груп очакват 6.2% реален растеж на БВП през 2007 г. за България и около 13% нарастване на БВП на глава от населението до 3960 евро към края на годината. Около 6% растеж на БВП и 5200 евро БВП на глава от населението за същия период се предвижда и за Румъния.

„Силната инерция в ръста на вътрешното търсене и благоприятното въздействие от присъединяването на страната към ЕС ще поддържат силен темпа на икономически растеж в България и през 2007 г.” коментира Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.

Според доклада, непосредствената перспектива за инвестициите остава положителна. Влизането в ЕС прави предимствата на България като страна, която може да предложи производство при ниски разходи, много по-видими за инвеститорите, което увеличава стимулите за ПЧИ.

В същото време, достъпът до фондовете на ЕС ще има незначителен ефект върху икономическия растеж на България и Румъния през 2007 г., тъй като подобно на другите държави от първата вълна на разширяване на ЕС на изток – степента на усвояване на средствата през първата година след приемането ще остане слаба.

Според икономистите на УниКредит Груп големият дефицит по текущата сметка не е сигнал за намаляване на конкурентоспособността, а по-скоро е резултат от факта, че вътрешното търсене в България се характеризира с висок относителен дял на вноса.

В същото време ще започне и действителното усвояване на средства от програмите на ЕС, което допълнително ще способства за редуциране на дисбалансите по външните сметки. Друго положително развитие ще бъде забавянето в увеличаването на външната задлъжнялост на частния сектор, в резултат на премахването на ограниченията върху обема на кредитите, отпускани от местните банки.

Силен икономически растеж при добра възвращаемост и нарастващи доходи и потребление на домакинствата предопределят положителната прогноза по отношение на развитието на банковия сектор през 2007 г., се казва в доклада за УниКредит Груп за ЦИЕ.

За 9 страни от ЦИЕ (Полша, Турция, Хърватия, Русия, България, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния) ръстът в кредитирането ще остане основният фактор за увеличаването на проникването на финансови услуги, като в банкирането на дребно ще продължи да расте търсенето на финансиране за закупуване на потребителски стоки за дълготрайна употреба и недвижимо имущество.

УниКредит прогнозира увеличение на кредитите за физически лица от 33.2% на годишна база за 2007 г. за региона в обеми, нарастващи от 258 млрд. евро в края на 2006 до 344 млрд евро в края на 2007 за цялата ЦИЕ-17.

Според УниКредит корпоративното кредитиране също ще се повлияе благоприятно от положителната макроикономическа перспектива, въпреки относително рестриктивната монетарна политика и директния достъп на фирмите до алтернативни форми за финансиране.

Икономистите на УниКредит Груп предвиждат ръст от 20.4 % в кредитите за фирми през 2007, с увеличение на обемите от 426 млрд. евро през 2006 до 513 млрд. евро през 2007. Като цяло общото кредитиране в региона ще се увеличи с 24.4 % до 921 млрд. евро в края на 2007.

Очаква се силен ръст и при депозитите, дължащ се на стабилните печалби в корпоративния сектор и умереното нарастване на доходите на домакинствата, въпреки увеличаващите се инвестиции в недвижимо имущество и нарастващото търсене на алтернативни форми на спестяване, които способстват за увеличаване на възвращаемостта и диверсифициране на спестяванията.

Предвижданията са за увеличение от 16.2 % ръст на годишна база за депозитите на гражданите, което е 512.6 млрд евро от 2007 и 19.3 ръст при депозитите на фирми в размер на 317.5 млрд евро. Това ще доведе до ръст от 16.9 % общ ръст на депозитите в размер на 915.8 млрд евро в края на 2007.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg