Черната сряда за BSE

1263
Черната сряда за BSE

Черна сряда за BSE. Това заглавие бе публикувано в румънското финансово издание ZF.ro. Всъщност, румънските ни колеги не са далеч от истината, като това важи с пълна сила за BSE (БФБ), тоест за българската фондова борса, макар и те да са визирали букурещката.

И ако с такова заглавие са определили тяхната борса, където основните им индекси са се понижили със съответно 4.5% за ВЕТ-С и 4.77% за ВЕТ, то какво да кажем за родната борса.

Макар че индексите на българска фондова борса завършиха вчерашната сесия с понижения от 5.1% за SOFIX и 6.3% за широкия BG40 (не и благодарение на покупки в последните минути, разбира се), то спад от над 10% при последния бе регистриран по-рано през деня, или най-голямото му понижение за един ден в историята на индекса.

Разбира се, както се казва "след дъжда грейва слънце" и след силните загуби вчера, днес родните индекси регистрираха повишения.

Това, което тормози инвеститорското съзнание е дали ръстът ще се окаже стабилен и по-продължителен, или поговорката "всяко чудо за три дни" ще докаже своята правота.

При всички положения обаче, след масираните разпродажби до голяма степен бъдещото движение на родните индекси най-вероятно ще се предопределя в близките седмици от изнасяните годишни отчети на родните дружества, като въздействие най-вероятно ще продължава да оказва и обстановката на международните пазари.

Върху отчетите се пада тежкото бреме да "спасяват" положението, както и да убедят инвеститорите, че цените на акциите, особено след спада им през последните месеци, са на разумни нива.

Те ще трябва да очертаят една положителна картина за състоянието на водещите на борсата компанията, както и ако не ускорени ръстове в печалбата (сравнени с тези от деветмесечието на годишна база), то поне запазване на темповете на повишение на финансовите им резултати.

Едни финансови резултати или не особено задоволителни такива, ако не влошат обстановката на родната борса, то поне биха я направили изключително неясна в средносрочен аспект.

Подобни биха довели до вяла търговия, слаб интерес от страна на инвеститорите, както и до буксуване в посока към достигането на рекордните нива, регистрирани през октомври.

Естествено, терминът "добри" резултати е различен в главите на различните инвеститори. Не рядко сме били свидетели на изнасянето на добри резултати от големи компании, които са били над средните очаквания на анализаторите (или поне на официалните им такива) и последвани от спад в цените на акциите.

Подобен сценарий при "добри" годишни отчети обаче, струва ми се е по-малко вероятен, на фона на значителното понижение в цените на основните борсови позиции у нас, голяма част от които са регистрирали спад от по над 30% от пиковите си моменти преди три месеца.

Едни резултати, посочили поне запазване на ръстовете във финансовите резултати, наблюдавани за деветте месеца на годината при "сините чипове", струва ми се биха закрепили положението на борсата, ако не инициират ръст.

Възможно е да станем свидетели на силно диференцирано изменение при цените на отделните компании в зависимост от резултатите им, както и пренасочването на основния инвеститорски интерес към тези позиции с най-добри цени.

Може да се каже, че влияние на родната борса ще продължи да оказва и ситуацията на международните пазари. Иска ли ни се или не, родният пазар става все по-зависим към тези сътресения, след причисляването му към групата на "развиващите се европейски пазари", както и нарасналата експозиция на чуждестранните инвеститори от пазарната й капитализация.

"Стадното поведение" много често е присъщо за подобен род инвеститори, особено спекулативните, които често поставят различните пазари от развиващите се страни под един знаменател.

В тази насока при опасност те са склонни да излизат от "рисковите пазари", без да ги разглеждат поотделно, което може би бе и една от причините за значителните загуби на родните индекси.

Приликата с румънския пазар по отношение на движението му от началото на годината е в известна степен доказателство на тези твърдения, макар и амплитудата да е различна.

Автор - Теодор Минчев

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажби на ценни книжа

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg