Dow Jones се размина на косъм да изличи загубите си за '11

845
Dow Jones се размина на косъм да изличи загубите си за '11

Оптимизмът, че Европа може да се размине с катастрофата, успя за момент да изличи годишната загуба на Dow Jones Industrial Average в сряда, преди акциите да паднат малко в последния час от търговската сесия.

Все пак, бенчмарк индексите завършиха деня на позитивна територия, подкрепени от изказване на президента на Европейската комисия Барозу, който призова за подкрепа на банките и ускоряване на създаването на постоянния спасителен фонд.

Индексът S&P 500 отбеляза най-силното си седемдневно покачване от март 2009 г. насам, от 9.8%.


Мечките обаче изтъкват, че засега фондовите показатели все още не са се измъкнали от ограничената територия, в която са заклещени от началото на август. Ако S&P 500 успее да пробие границата от 1 230.71 пункта, тогава може да се говори за светлина в края на тунела. Песимистите безмилостно напомнят и че засега Старият континент успокоява паниката предимно с обещания и планове, но все още не е ясно дали ще успее да намери средства и политическа воля да прескочи трапа.

Инвеститорите обаче не се поддадоха на мрачни мисли, и насочиха вниманието си към позитивните новини и към някои добри изненади на корпоративния фронт. С най-силно покачване за деня се похвалиха най-тежко пострадалите напоследък индустрии - финансите и промишлеността.

Индексът KBW Bank напредна с 3.3%, като акциите на Bank of America поскъпнаха с 3.3 на сто до 6.58 долара, на JPMorgan - с 2.8% до 33.20 долара, а на Citigroup - с 4.9% до 29.20 долара.

Показателят Morgan Stanley Cyclical на компаниите, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст, се покачи с две на сто, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, затвори с 1.3% над нивото си във вторник.

Сред най-силно представилите се позиции бяха производителят на строителна и минна техника Caterpillar, чиито книжа поскъпнаха с 1.3% до 81.70 долара, а дяловете от 3M се повишиха с 2.5% до 78.36 долара. Котировките на General Electric се покачиха с 1.6% до 16.40 долара.

Въпреки оптимизма си обаче, инвеститорите не са в настроение да прощават прегрешенията. Най-големият производител на алуминий в САЩ Alcoa не успя да отговори на очакванията на пазара, когато обяви резултатите си за третото фискално тримесечие във вторник вечер и в сряда акциите му се сринаха с 2.4% до 10.05 долара.

Създателят на устройствата BlackBerry, технологичната Research In Motion, се бори с проблеми в обслужването на клиентите си за трети пореден ден. Потребители от Азия, САЩ и Канада се оплакват от блокиране на електронната поща на смартфоните си. Възмущението незабавно удари акциите на компанията, които паднаха с 2.2% до 23.88 долара.

След разочарованието, представено от Alcoa, PepsiCo успяха да съживят надеждите, че сезонът на обявяване на корпоративните резултати за третото тримесечие може да се окаже успешен като цяло. Книжата на дружеството скочиха с 2.9% до 62.70 долара, след като бе оповестен скок на печалбите за периода от 4.1%.

Liz Claiborne напреднаха със значителните 34% до 6.84 долара, след като обявиха, че ще продадат модните си марки Monet и Kensie на J.C. Penney за 328 млн. долара. Решението ще помогне на дружеството да се пребори с трупащите се дългове. В същото време, по позицията на J.C. Penney бе регистрирано поскъпване от 0.9% до 30.23 долара.

Въпреки че Dow Jones Industrial Average се размина на косъм с шанса да заличи загубите си за годината, търговията в сряда премина предимно под властта на биковете. Индексът S&P 500 напредна с едно на сто до 1 207.25 пункта, а покачването на индикатора за последните три дена бе закръглено на 4.5%.

По време на сесията, повишението на S&P 500 достигна дори до 2.1%, преди индексът да загуби наваксаното в последния час преди да удари звънецът. Индексът Dow Jones Industrial Average завърши деня с покачване от 102.55 пункта, или 0.9%, до 11 518.85 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite се вдигна с 0.8% до 2 604.73 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg