Ера на скъп петрол

600
Ера на скъп петрол

Действията на спекуланти доведоха до растеж на златото днес, след като металът беше под натиск, идващ от силата на долара и растящите борсови индекси. Спот цената поскъпна до 974.20/975.00 долара спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 971.00/971.80 долара за тройунция, когато беше налице спад до 964 долара, дошъл след решението на ФЕД и други централни банки за изливане на допълнителни ликвидни средства във финансовата система.

Златото в момента е вече с почти 2% по-евтино след рекорда от 6 март на 991.90 долара за тройунция, но дилъри изтъкват рекордните цени на петрола и очакванията за намаление на лихвите в САЩ като аргументи в подкрепа на интереса към метала. На тези основания очакванията за атака на нивата от 1000 долара не са изчезнали, а просто в момента е налице консолидация.

Днес бяха налице покупки при спадовете от страна на бижутери от Тайланд и инвеститори от Виетнам, които търсят средство за защита срещу инфлацията. Най-големият потребител в света - Индия засега е в изчакване и не взема активно участие в търговията. Според анализатори отказът на златото за спад под 960 долара привлича физическия сектор да извършва покупки при приближаване на тези нива.

Цената на петрола днес беше почти 109 долара за барел. Американският лек суров петрол със срок на доставка месец април достигна за кратко 108.90 долара, но впоследствие спадна до 108.64 долара за барел. Контрактът вчера отчете абсолютни рекорди за всички времена на 109.72 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка месец април напредна с 3 цента до 105.28 долара за барел при достигнат рекорд вчера от 105.82 долара за барел.

В момента петролът отчита безпрецедентен растеж най-вече заради паричните потоци, идващи на този пазар от хедж фондовете и спекулантите. При слабостта на долара и липсата на желание от ОПЕК за увеличение на производството този тренд на поскъпване най-вероятно ще се запази. В момента опасенията за състоянието на американската икономика карат инвеститорите да търсят по-добра възвръщаемост на своите средства и те насочват активите си към секторите на металите и енергийните продукти.

Това оказва по-голямо влияние от текущите фундаменти, според които има налице баланс между търсенето и предлагането. Миналата седмица ОПЕК реши да не променя квотите си и да запази дневното си производство в размер на 29.67 милиона барела на ден, въпреки призивите на американския президент Джордж Буш за увеличение на продукцията. Картелът, който дава около 40% от световния петрол, обвини за високите цени покупките на спекуланти и търсенето от инвеститорите, което се дължи на слабостта на долара и нарастващия инфлационен натиск.

Злато – технически анализ

Първа съпротива е 985, следвана от рекорда от 992, а при преодоляването му и на нивата от 1000 долара.

Подкрепа е 955, което е 38% корекция на покачването 895-992, както и там се намира дъното от 4 март. Следващи подкрепи са 944 и 933, които са съответно 50 и 62 процента корекции на същия растеж.

Съпротиви9859921000
Подкрепи 955944933

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg