Ерата на надмощие на Запада приключи

1412
Ерата на надмощие на Запада приключи

Ерата на надмощие на Запада не просто залязва, тя вече приключи, заяви Стивън Дженингс, гл. изпълнителен директор на групата Renaissance Group, в интервю за вестник „Ведомости". „От няколко години насам усещахме, че духа вятъра на промяната и настъпва друга икономическа ера и колкото повече времето минава, толкова повече се убеждаваме в това", смята мениджърът на финансовата компания. „Постепенно този възглед става общоприет, макар още да се възприема и като радикален".

Предишният етап приключи икономически и финансово. Ето че днес страницата се затваря и геополитически. Очевидно е, че икономиките на развиващите се пазари в обозримо бъдеще ще растат с много по-съществени темпове, идва времето на държавите, извън G7, предвижда Дженингс. Развиващите се икономики привлякоха вниманието още, когато делът им в световния БВП достигна 20-30%. Днес той вече е към 50 на сто от световния БВП. Дженингс смята, че периодът на ниски темпове на развитие на западните икономики ще продължи дълго. Ръстът на развиващите се пазари няма да е свръхвисок, но ще изпреварва значително темповете на развитите икономики.

По данни на Ренесанс капитал и прогнози на МВФ, ръстът на БВП на Китай през 2014 г., спрямо нивото от 2007 г., в доларово изражение, ще е от 151%, за Русия повишението ще е от +72 на сто, ръстът на БВП на Индия и Африка за периода ще е от съответно 58 и 52 на сто. За сравнение страните от Голямата седморка и ЕС ще отчетат повишение от едва 14% и 6%.

В тази връзка Дженингс прогнозира мащабен приток на капитали и отлив на интереса от Запада към развиващите се икономики, съществена преоценка на валутите и стойността на активите, в това число и на акциите. Човешкият капитал ще се прелее към бързо развиващите се икономики.

На завиден ръст ще се радват не американските или мултинационални корпорации, а местни компании от развиващите се икономики. Същото може да очакваме и от сектора на финансови услуги, предполага Дженингс. Според него развиващите се пазари ще се интегрират в по-голяма степен един с друг, нараствайки прякото взаимодействие. Стратегическите инвестиции и M&A сделките ще се случват все по-често между субекти от развиващите се страни, без участие на мултинационални синдикати.

„За инвестиционните банкери това означава, че пазарните отношения ще се усложнят и ще изискват по-сложни продукти, те ще бъдат интегрирани в по-голяма степен", смята мениджърът. От компанията гледат стратегически на разполагането си в Русия като възможност за обхващане на пазарите от Далчения Изток до южна Африка.

По-рано председателят на съвета на директорите на компанията Тройка диалог Рубен Варданян говори също за очакванията си за интеграцията на развиващите се пазари. Новият стратегически акционер в Тройка Standard Bank развива дейност на много развиващи се пазари, като залага на прякото им взаимодействие в рамките на инвестиционния процес.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg