Груев: Златото едва ли ще блести през следващите месеци

1024
Груев: Златото едва ли ще блести през следващите месеци

„Златният метал наистина има уникални свойства. Това обаче не означава, че всеки един момент е добър за инвестиции в него.", коментира за Profit.bg Ивайло Груев от Home Traders. Доста разпространена е теорията, че по време на криза, този актив неминуемо върви нагоре. Има обаче и още една теория, която е много по-вярна от първата. Тя е, че когато много хора вярват в предстоящо движение на борсата, то не може да се развие в очакваната посока и се случва точно обратно. Объркването, разбира се, става още по-голямо за масовия инвеститор, докато в медиите се дебатира дали кризата продължава ли или не. Задълбочава ли се тя или напротив - всичко върви на добре.

Но да оставим засега тази тема и да разгледаме дали съществува закономерност която да кара златото да поскъпва в тежки времена. Разбира се, ако разгледаме графиките на метала синхронно с индекса DJIA, ще установим, че е имало периоди през последните десетилетия когато гореописаната зависимост се е проявявала. Само, че когато изследваме поведението на двата инструмента през последните осем години ще видим, че след 2002 г, те са в почти пълен синхрон. Единственото разминаване се състои в това, че единият инструмент преобръща тренда с няколко седмици или месеца преди другия, но така и няма как да се оцени, кой ще инициира този обрат.

„В днешния анализ основно ще обърна внимание на ценния метал и ще се позова на неговата графика, за да аргументирам своята прогноза", казва Груев.

 

Фигура 1 представя голямата времева рамка на златото от историческото дъно през 1999 г. Последваха пет вълни нагоре, след което започна ново покачване, което към момента не показва импулсивен характер за още директен растеж, съгласно критериите на Вълновата теория на Елиът. Развилите се само три вълни за вълна В (синя) подсказва за корективна формация, която съгласно тази теория може да се доразвие като runnig flat. В първия случай цената може да коригира за тест в зоната на високия триъгълник и от там да последва голям ръст до нови рекорди, които е рано да бъдат прогнозирани, смята анализаторът.

В никакъв случай не бива да се подценява сценария, който описвам с по-дълбока корекция, допълва Ивайло Груев. Това е вариант, при който металът рисува expanding flat - корекция със спад малко под дъното на вълна А (синя) и достигащ до зоната на долния триъгълник. Това е сценарият, който приемам за преференциален. „Дори и след такова пропадане, очакванията ми ще бъдат за голямо покачване при златото и неговата цена ще достигне неподозирани към момента висоти през следващите години. Не се наемам да прогнозирам неговия таргет нагоре, защото какъвто и ориентир да посоча може да се окаже твърде нисък.", смята Груев.

„Дали едно такова предвиждане е добър повод за покупки към конкретния момент? Едва ли", заявява Ивайло Груев. „Причината е, че спадът, който започна може да продължи с месеци и дори с години. Ако се вгледаме в стойностите на втория описан сценарий, това означава потенциална обезценка до половината от текущото равнище. Това едва ли ще се понрави на когото и да било от кандидат инвеститорите.

Всъщност, разглежданият днес сценарий е едно продължение на онзи анализ, който Profit.bg публикува на 09. 09. 2009 г. със заглавие „Злато и кеш". Предвижданият тогава таргет до 1100-1200 беше достигнат във високите му граници и в началото на декември 2009 г. започна рязко пропадане, напълно в унисон с очакванията ми. „Това ми позволи многократно да откривам къси позиции, както съм показал на графиките по-долу и намеренията ми са да продължа да добавям, защото дори и близкият таргет до горния триъгълник от фигура 1 означава спад от текущите нива с приблизително 200 долара за тройунция. Ако пък се развие силно мечия сценарий, тогава предполагаемата цел ще е още по-голяма.", информира анализаторът.

„Най-агресивните три къси позиции открих заради завършените пет вълни нагоре след триъгълника на фигура 2. Техните стопове вече са преместени на удовлетворителна печалба.", допълва той.

Фигура 2

 

„По-близката измежду двете цели е видима на тази графика, като съм я оградил в розовата елипса. След като на графика с часови барчета златото нарисува ясни пет вълни надолу като leading diagonal, който бе последван от корекция expanding flat, фигура 3, получихме надеждни сигнали за добавяне на нови къси позиции. Стоповете на първите две също са вече преместени на печалба. Само последната позиция, която отворих след пробива на жълтата подкрепа е със стоп, който може да донесе загуба, но тя ще бъде твърде малка, за да бъде притеснителна, ако мечият сценарий се провали.", казва Груев.

Фигура 3

 

Разбира се, от тук нататък цената едва ли ще се движи като права линия надолу и е логично периодически да се развиват корекции нагоре. Някои от тях ще бъдат добър повод за откриване на още къси позиции.

За мнозина сценариите, базирани на вълнова теория, носят някаква мистика, която едва ли има някакво логично обяснение. Логиката може да бъде разбрана само от онези хора, които осмислят факта, че вълните се рисуват от обществените настроения, които се генерират не от външни събития и новини, а от процеси предизвикани от стадния инстинкт и ирационалното взаимодействие в групите. Освен това е добре да добавим, че техническият анализ и вълновата теория са пряко обвързани с природните закони. Именно поради тази причина те ще продължават да работят докато има финансови пазари. Причината за тяхната ефективност не произлиза от предположението, че много хора вярват в тях и ги използват, а точно обратно - защото ги отхвърлят. Така малцина имат възможността да осмислят и да се възползват от предимствата им. Колкото до болшинството от участниците те се задоволяват с онези теории, които се ползват от масовия инвеститор, а историята показва, че именно той е вечният губещ, завършва Ивайло Груев.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така, те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират.

Ивайло Груев, www.home-traders.eu

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кеш до ИВО
# 0
10:01 | 24 January 2010
Между другото напоследък следя динамиката при цената на ПЕТРОЛА......!!!!!!........МОЛЯ ТЕ АКО ИМАШ НЯКАКВА ВИЗИЯ НАПИШИ НЕШТО И ЗА НЕГО......?????!!!!!.......
кеш до ИВО
# 1
10:01 | 24 January 2010
Евала.....!!!!....Поредния стахотен АНАЛИЗ.....!!!!.......Въпреки, че ЗЛАТОТО си е ЗЛАТО-съвършенна форма на ПАРИ- и текущата му цена е без значение , хубаво е да разполагаме с надежден анализ за това КАКВО ЕВЕНТУАЛНО ПРЕДСТОИ.....!!!!????........Имам един приятел - стар ЗЛАТАР....!!!!..... Един път се разговорихме и той ми КАЗА-че не знае друго нешто което като си го купиш , носиш си го 10-тина години и после го продаваш за много повече ПАРИ от колкото си го КУПИЛ.....!!!!!.....ОШТЕ ЕДИН ПЪТ ---- АДМИРАЦИЙ ЗА СТРАХОТНИЯ АНАЛИЗ....!!!!..... ПОЗДРАВИ И КЪСМЕТ....!!!!.....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg