Икономиката ще е фокус на посещението на Медведев в Сърбия

1058
Икономиката ще е фокус на посещението на Медведев в Сърбия

Руският президент Дмитрий Медведев пристига утре на посещение в Сърбия, за да обсъди обещания заем от един милиард евро, целящ да засили руското икономическо влияние в страната, която се надява на членство в ЕС и вече има споразумение с МВФ.

Еднодневното посещение на Медведев ще има за цел да премести фокуса от традиционните политически отношения между двете страни, базиращи се на исторически, културни и религиозни връзки, към по-конкретни икономически въпроси.

От 2003 г. Сърбия е привлякла почти 12 млрд. долара директни чуждестранни инвестиции, но руското участие бе по-скромно и Русия заемаше 19-о място в списъка на инвеститорите.

Белград поиска от Москва 1 млрд. евро (1.5 млрд. щ. д.) заем през юли с цел да използва около 350 млн. евро за покриване на бюджетния си дефицит през 2010 г., а остатъка - за развитие на инфраструктурата.

Сърбия вече осъзна каква ще бъде цената на заема от Русия, макар че премиерът Мирко Цветкович изрази оптимизъм, че условията ще бъдат изгодни.

"Руският заем изглежда добра сделка, в някои аспекти той като че ли е по-добър от сделката с МВФ", каза за Reuters представител на правителството, пожелал да остане анонимен. "Ние ще можем да похарчим руските пари за откриване на работни места, за увеличаване на потреблението и подпомагане на местната индустрия", каза той.

Сърбия трябва да задържи бюджетния си дефицит под 3.5% от БВП през следващата година, за да изпълни условията на споразумението с МВФ за 3 млрд. евро. Белград ще започне на 26 октомври преговори с МВФ за следващите траншове на заема, взет във време на икономическа криза.

Управляващата коалиция от прозападни партии и социалистите обаче дадоха да се разбере, че тесните връзки с Русия в никакъв случай няма да попречат за постигане на целта на Сърбия да се присъедини към Европейския съюз.

"(Руският) външен министър Сергей Лавров няколко пъти ни каза, че Белград дори ще бъде по-ценен съюзник, ако се присъедини към блока (ЕС)", каза представителят на правителството.

Миналата година Сърбия подписа Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС, първата стъпка към членство. Холандия обаче блокира прилагането му, защото Белград още не е арестувал и предал на Международния трибунал за военни престъпления бившия командващ армията на босненските сърби Ратко Младич.

Медведев ще се срещне със сръбския президент Борис Тадич и други важни държавни служители, както и с висши духовници на Сръбската православна църква във вторник, а ще говори и пред парламента. Много сърби още смятат Русия за своя православна и славянска майка, и тези чувства бяха възкресени след бомбардировките на НАТО през 1999 г., целящи да изгонят сръбските сили от Косово.

"Руската подкрепа винаги е била от огромно значение", каза външният министър Вук Йеремич, като добави, че посещението на Медведев ще потвърди "вековното приятелство между Сърбия и Русия".

Русия, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с право на вето, през 2008 г. се противопостави на независимостта на Косово, бивша южна област на Сърбия. Но едва ли това ще е основната тема.

"Косово изглежда няма да бъде на дневен ред, тъй като Русия вече направи достатъчно, като не го призна", каза Зоран Драгишич, преподавател в Белградската школа за национална сигурност.

През 2003 г. Русия изтегли своя контингент, разположена в Косово през 1999 г., и оттогава не проявява интерес към възстановяване на военното си присъствие на Балканите.

„Това оттегляне показва, че Сърбия вече не е във военния фокус на Русия и аз очаквам Кремъл да запази тази стратегия занапред", каза Драгишич. "Сега икономиката е по-силното оръжие на Русия."

Миналата година Медведев като вицепремиер водеше руската делегация за подписване на енергийно споразумение със Сърбия. Това споразумение ще позволи на Газпром да прокара един ръкав на газопровода Южен поток, който ще даде възможност на Русия да заобиколи Украйна и през Турция, България и Сърбия да изпраща природен газ към Западна Европа, като избегне така проблематичните енергийни отношения с Киев.

„Изграждането на Южен поток ще направи Сърбия привлекателна за инвеститорите заради стабилните й енергийни доставки и резерви", каза сръбският министър на енергетиката Петар Шкундрич в интервю за в. "Вечерне новости".

Руските инвеститори обмислят също строежа на електроцентрала, използваща като гориво природен газ, както и модернизация на топлоцентралите в Белград на стойност 200 млн. евро, каза Шкундрич.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg