Инвеститорите строят „бомбоубежища"

1380
Инвеститорите строят „бомбоубежища

Инвеститорите започнаха все повече да се тревожат, че ФЕД няма да успее навреме да предотврати и овладее темповете на инфлация, пише The Wall Street Journal. И макар статистиката да не дава поводи за безпокойство, инвеститорите предпочетоха да започнат със строителството на „бомбоубежищата", преди да е станало късно.

Играчите търсят различни способи за хеджиране от инфлационния риск. Постепенно инвеститорите се насочиха към такива активи, които според тях могат да са доходоносни в условията на голяма инфлация.

Американските инвеститори по данни на Morningstar Inc. са вложили през ноември към 2 млрд долара в защитени от инфлация договорни фондове. Други 3.9 млрд. долара са насочени към фондове, инвестиращи в суровини и борсово търгувани фондове (Еxchange-traded funds, ETF), инвестиращи средства в суровинни активи. Подобни фондове са привлекли от началото на годината приблизително 59 млрд. долара.

Същевременно се наблюдава изтегляне на 52 млрд. долара от фондове, инвестиращи в акции на американски компании, както и от ETF, специализиращи на американския фондов пазар.

Много от инвеститорите и управляващите фондове започват да отчитат инфлационните си очаквания при избора си за инвестиции в акции. Все по-често биват предпочитани ценните книжа на суровинните компании, както и на такива, които могат да действат достатъчно свободно при определена ценова политика.

Към списъка на последните се причисляват компаниите, които са ориентирани към сектора на потребление, както и такива, които произвеждат хранителни продукти, цигари и др.

Промяната в инвеститорските предпочитания вероятно е обвързана с неувереността в това, че ФЕД ще успее в точния момент да пристъпи към оттеглянето на антикризисни програми.

„Скептичен съм към способността на ФЕД да се справи навреме с излишната ликвидност", заявява председателят на инвестиционния комитет MDE Group и професор в университета Ратгерс в Ню Джърси Джон Лонго.

Трябва да се отбележи, че инвеститорите започнаха да „готвят шейната" в разгара на „лятото", в усилията да се подсигурят от рисковете от инфлация, когато в икономиката царува дефлацията.

Управителят на ФЕД Бен Бернанке увери миналата седмица, че засега инфлационните процеси остават под натиск. Поради това от институцията ще запазят лихвите на рекордно ниското им ниво за един продължителен период от време.

Пазарът на облигации, ако се съди по котировките на държавните облигации на САЩ, защитени от инфлацията (Treasury Inflation-Protected Securities, TIPS), също не отразяват очаквания за ускоряване в темповете на инфлацията в обозримо бъдеще.

Инфлацията през 2010 г. няма да надвиши 1%, прогнозира аналитикът на Barclays Capital Майкъл Понд, който в разчетите си се опира на разликата в доходността на TIPS и обикновените ДЦК с аналогичен падеж. Разликата между лихвените проценти на тези книжа дава информация за средното ниво на очакваната инфлация в САЩ. През следващите пет години ежегодният темп на инфлацията ще е в порядъка на 1.5% и към 2.1% за десетилетие напред.

„Инвеститорите разполагат още с година, за да построят своите инфлационни бомбоубежища", иронизира управителят на инвестиционната консултантска фирма Bridgewater Advisors Милтън Стърн. Според него това далеч не означава, че човек трябва да скръсти ръце и крака и да чака момента, когато инфлационната вълна ще залее пазарите, като още от днес да се помисли и за инфлацията, смята Стърн.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg