Китайският индекс CSI 300 с ръст от 85% от началото на годината, възможна е корекция

717
Китайският индекс CSI 300 с ръст от 85% от началото на годината, възможна е корекция

Китайските индекси могат да регистрират корекция, след повишението им до нови рекордни стойности, коментират от инвестиционната банка Goldman Sachs & Co.

Причина за очакваното им понижение е фактът, че най-вероятно резултатите, изнасяни от водещите китайски компании, няма да могат да отговарят на нарасналите очаквания за ръст, заложени в цените на акциите им след силното им повишение от началото на годината.

Индексът CSI 300 Index, който следи изменението в акциите на най-големите китайски компании се е повишил с 85% от началото на годината в доларово изражение, което го прави и най-повишаващия се световен индекс за годината сред 90-те индекса, следени от Bloomberg.

Той също така се сочи и като най-скъпия търгуван индекс, като средното съотношение цена-печалба на включените в него компании възлиза на 42, на фона на едва 19 за индексите от Азия и Пасифика.

От инвестиционната банка коментират, че оценката на индекса към момента изисква значителен ръст в печалбите на китайските компании, който би било трудно да бъде достигнат, дори и на фона на добрите перспективи пред компаниите от най-бързоразваващата се основна световна икономика.

За последната една година индексът CSI 300 е нараснал близо три пъти, като след ръста си от 0.4% днес се повиши до нова рекордна стойност. Индексът бе представен през април 2005 година.

В основата на повишението на китайските индекси стои силното представяне на китайската икономика, нараснала с 11.1% през първото тримесечие, както и добрите й перспективи за ръст до края на годината.

Положително върху финансовите пазари въздействие са оказвали и ниските лихви в страната. Правителството забранява на търговските банки да предлагат лихви по депозити, превишаващи тези на едногодишните на централната банка.

В резултат на посочените фактори, печалбата на водещите китайски компании през първите три месеца на годината са нараснали с 82% на годишна база.

С очакваното повишение на лихвите в Китай обаче, в усилията на централната банка да "охлади" ръста на икономиката, това неимоверно ще окаже неблагоприятно въздействие на финансовите пазари и може да инициира тяхното корективно понижение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg