Lehman: Съществува опасност от балонизиране на пазара на суровини

1283
Lehman: Съществува опасност от балонизиране на пазара на суровини

Рекордните цени на суровините, които предопределят значително повишаване на инвестициите в тях, създават опасност от създаването на "ценови балон", предупреждават от инвестиционната банка Lehman Brothers.

Това до голяма степен се предопределя от желанието на инвеститорите да се облагодетелстват от поскъпването при цените на суровините, като използват значителни по обем заемни средства, които хвърлят на тези пазари, коментират специалисти.

Сумарните активи управлявани от фондове, инвестиращи в индекси, базирани на цените върху суровините са се балонизирали до нива от около 235 млрд. долара към средата на април, в сравнение с едва 70 млрд. долара в началото на 2006 година, сочат прогнозите на Lehman.

От повишението на активите с 165 млрд. долара, 90 млрд. долара са се предопределили от приток на капитали, докато останалите 75 млрд. долара от ръста в цените на суровините на първоначално инвестираните средства.

Обикновено "формирането на балони" става в моменти на особен оптимизъм от страна на инвеститорите и многократно увеличаване на инвестираните в дадени активи средства. Това от своя страна създава опасност от бърз и дълбок срив в цената на актива, ако голяма част от инвеститорите започнат да излизат в един и същ момент след някакво "разклащане на пазара".

Опити на големи играчи да излязат от пазара с изключително големи позиции с цел "прибиране на печалби", също може да инициира този импулс, който да стартира началото на "ефекта на доминото", предупреждават още специалистите.

И докато пазарът на суровините може да изглежда относително малък, в сравнение с тези на акции и облигации на стойност трилиони долари, той е относително неликвиден, като инвестирането дори на 1 млн. долара в определен момент в дадена суровина може да доведе до значително въздействие върху цените.

Трябва да се има предвид също така, че голяма част от инвеститорите ползват значителен по обем марджин при търговия с този вид активи, което внася допълнителна нестабилност и волатилност на пазара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg