На САЩ ще се нужни 9 - 18 години, за да върнат рейтинга си

1569
На САЩ ще се нужни 9 - 18 години, за да върнат рейтинга си

Рейтинговата агенция Standard & Poors (S&P), която за първи път в историята намали кредитния рейтинг на американските суверенни дългови задължения, не вярва в това, че САЩ ще успеят бързо да си възстановят максималния рейтинг ААА, от сегашния АА+, пише Interfax.

Според управляващия директор на S&P и ръководител на отдела за суверенни рейтинги Джон Чембърс, на една страна са й нужни от 9 до 18 години за подобно възстановяване и САЩ едва ли ще бъдат изключение. Срокът отговаря на 1 - 2 пълни икономически цикъла, сочат експерти.

Да припомним, че върху мнението на аналитиците от агенцията повлияха притесненията около ръста на бюджетния дефицит. При това от S&P смятат, че приетият от конгреса на САЩ план за намаляване на дефицита, не е достатъчно ефективен. Още повече, че САЩ изгубиха твърде много време, преди да решат да вдигнат тавана на дълга.


Суверенният рейтинг на САЩ може да бъде намален до АА през следващите две години, ако орязването на държавните разходи се окаже по-малко от очакваното, лихвените нива нарастнат, или пък възникнат нови обстоятелства, които ще увеличат общия размер на американския публичен дълг.

Джон Чембър оценява вероятността за ново влошаване на оценката за кредитоспособността на САЩ през следващите две години на над 30%.

Проблемите на САЩ могат да повишат инвестиционната привлекателност на акциите и валутите на развиващите се държави, смята известният инвеститор Марк Мобиус. „Развиващите се икономики разполагат с по-големи международни резерви, а съотношението на дълга към БВП е по-ниско, от това при развитите страни", пише той в личния си блог, веднага след новината за понижаването на суверенния рейтинг на Щатите.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg