Настроенията на пазара определят цената на компаниите

671
Настроенията на пазара определят цената на компаниите

Цената на американските компании все по-малко зависи от резултатите от тяхната работа и все повече от настроенията на пазара, принуждаващи играчите, без да подбират да купуват или продават всичко наред, пише "Ведомости".

През август с неговите резки промени на индексите с няколко процента в течение на един ден, корелацията между цените на акциите на 250-те най-големи компании, влизащи в индекса S&P 500, достигна 81%, изчислиха анализаторите на JPMorgan. Т.е. тези книжа се движеха почти еднакво. Подобно "единодушие" на пазара не е имало даже след краха на Lehman Brothers и земетресението в Япония /тогава корелацията беше 70%/. Историческата средна стойност, според данните на JPMorgan, - 30%.

Над - 88% - корелацията е била само през октомври 1987 г., когато индексът Dow Jones за един ден /19 октомври/ се срина с 22.6%.

Обикновено даже по време на масова паника или оптимизъм акциите се движат в различни посоки. Например, при страхове относно перспективите за растеж на икономиката спадат акциите на компаниите, които зависят от него, а инвеститорите се пренасочват към така наречените защитени книжа - акции на компании от потребителския и комунален сектор. Накрая, поведението на отделните акции се определя от фундаменталните показатели и новините за самите компании.

Но в последно време участниците на пазара все по-рядко гледат отделните компании, а се ръководят от общото чувство на неопределеност относно перспективите за развитие на американската икономика и дълговата криза в еврозоната.

Инвеститорите загубиха ориентири, те нямат паралели за сравнение, заяви тези дни Мат Кинг, ръководител на глобалното управление за стратегии на дълговите пазари на Citigroup. "САЩ за пръв път се лишиха от най-високия кредитен рейтинг, в развитите европейски страни досега не е имало подобна криза, а най-важното - политиците загубиха решителност да действат и като последица от това доверието на инвеститорите".

Движението на повечето акции в една посока увеличава промените на индексите. През април индексът на волатилност VIX, който също така се нарича "мерило на страха", се колебаеше в границите 14-19 пункта, а от 3 август /след приключването на "шоуто с дълговия таван" в САЩ/ до края на месеца - 30-48 пункта.

На свой ред, растящата волатилност увеличава взаимната връзка между различните акции, отбелязва президентът на Macro Risk Advisors Дийн Кърнат: "Много брокери са задължени да закриват позициите си, ако заради волатилността се нарушава лимита за риск. Това още повече увеличава корелацията". Получава се верижна реакция.

Въпросът не е толкова в настроенията на инвеститорите, колкото в разпространението на високочестотната търговия, на която в САЩ се падат 70-80% от оборота, убеден е Дейвид Фулър, издател на инвестиционния бюлетин Fullermoney Global Strategy. Подобна търговия повишава връзката не само между отделните акции, но и между различните видове активи, отбелязва Фулър. "Жалко е, защото високочестотната търговия изкривява и дестабилизира пазарите, това е хищническа практика, нямаща нищо общо с тяхната главна цел - създаването на капитал. Но се харесва на борсите, защото увеличава техните печалби".

Анализаторите от Goldman Sachs по пазари на деривати пишат в свой отчет, че корелацията може да се понижи незначително през октомври с настъпването на сезона на тримесечните отчети, който ще накара инвеститорите да обърнат внимание на фундаменталните показатели на отделните компании.

Източник: БГНЕСПодобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg