Нещо странно става в Зимбабве

1161
Нещо странно става в Зимбабве

Връзката между фондовия пазар и развитието на икономиката е изключително силна, според теорията се възприема, че добрият ръст на икономиката неимоверно в по-ранен, или по-късен етап води до ръст и на фондовите пазари в една държава.

Потребителските разходи традиционно заемат най-голям дял от икономиките на страните, като в тази насока повишението им е ключово за ръста на икономиката.

Приема се, че въздействието върху потребителските разходи в страната става посредством монетарната политика, като за охлаждането им в моменти на растяща инфлация се увеличават лихвите и обратното, за да се стимулират централните банки намаляват лихвите.

Ситуацията която се наблюдава в Зимбабве обаче, напълно противоречи на икономическата логика. Брутният вътрешен продукт на страната се понижава за седма поредна година, като е вече наполовина на нивото си от 2000-та година.

В страната се наблюдава хиперинфлация, отрасли като земеделие, туризъм и добив на злато напълно са колабирали. В същото време равнището на безработицата в Зимбабве възлиза на 80%.

На фона на всички тези фактори, обаче нещо странно се случва в страната.

Зимбабвийската фондова борса е най-добре представящата се борса в света, като основният индекс - Zimbabwe Industrials Index се е повишил с 595% от началото на годината и с 12 000% за последните 12 месеца.

Ръстът на индекса значително изпреварва темпа на нарастване на инфлацията в страната.

Инфлацията се изчислява на 1 729% на годишна база. В същото време темпа на нарастване на зимбабвийския индекс изпреварва близо три пъти равнището на инфлацията в страната.

Специалистите обясняват този феномен с факта, че на фона на силната обезценка на националната валута, която се предопределя от непрекъснатото печатане на пари от правителството за да посреща своите нужди борсата е вход на новите средства за "защита" срещу икономическото безумие, което цари в Зимбабве.

Зимбамвийските долари държани в джоба на населението се обезценяват с всеки изминал ден. Не по-добра е и алтернативата да се вложат в банки, където изплащаните лихви изостават значително зад нивото на инфлация, като инвестирането им в държавни облигации пък се възприема като "икономическо самоубийство".

В тази насока, като най-логично за защита срещу инфлацията средство се възприема инвестирането на борсата. Силното търсене и притока на нови средства към компаниите в страната предопредлят и изпреварващия темп на индексите в страната пред този на инфлацията.

Допълнително насочването към борсата се предопределя и от строгите санкции за закупуването на конвертируема валута в страната от правителството.

Специалисти прогнозират, че това на пръв поглед противоречиво на икономическите теории повишение на зимбабвийската борса ще се запази до овладяване на инфлацията в страната и постепенно намаляване на паниката обзела населението на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg