Платежният морал в Европа

1025
Платежният морал в Европа

Какъв е моралът при своевременното изплащане на сметки в новата и стара Европа? Отговор на този въпрос потърси германската финансова група EOS в изследване на пет европейски страни, между които и България.

Общо по 200 фирми от България, Унгария, Швейцария и Великобритания и 400 от Германия са участвали в изследване на германската финансова група EOS за платежния морал в страните им - с други думи за навременото погасяване на сметките. В студията са включени фирми от различни сфери на мениджмънта. Изследването е проведено в началото на годината с помощта на социологическия иститут "Ипсос".

Германия най-благонадеждна в плащанията

В Германия три от четири сметки - т.е. 77 процента - се плащат навреме. В Южна Германия индексът е дори 79 процента.

За погасяване на сметките германските фирми отреждат на клиентите си срок от средно 25 дни, което е най-краткото време в сравнение с четирите други европейски страни, попаднали в изследването на германската финансова група EOS. Британските, швейцарските, българските и унгарските фирми са посочили, че предоставят на своите клиенти за изплащане на сметките шест до осем дни повече.

Въпреки добрите резултати за Германия, 44 процента от запитаните местни концерни посочват, че платежният морал се е влошил през последните две години. 52 процента от германските фирми очакват освен това, че той ще продължи да се влошава в бъдеще. Особено песисимистични са предприятията с оборот над 26 милиона евро. Запитените фирми очакват освен това нарстване на неплтежоспособността в Германия.

България изпреварва Унгария

Българските фирми са посочили, че 53 процента от клиентите им плащат навреме. С това България се нарежда на четърто място - преди Унгария, където само 21 процента от фирмите са дали положителна оценка на платежния морал на клиенти и партньори. В Швейцария и Великобритания индексите са съответно 75 и 59 на сто.

Ненавременното плащане обаче не означава, че клиентите не погасяват въобще сметките си. Макар че и такива има. В България средно четири процента от клиентите на анкетираните фирми не плащат задълженията си, в Унгария - 5.3, а в Германия - 2.1. Най-ниски са стойностите на този индекс в Швейцария и Великобритания - и в двете страни той възлиза на 1.4 на сто.

Източник: Дойче веле

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg