Порочният кръг на финансовата система

1373
Порочният кръг на финансовата система

Финансистите вкараха световната финансова система в порочен кръг, казват от Централната банка на Англия. Банкерите вземат пари от държавата и ги използват, за да спекулират, а не да кредитират. Свръх резервите са на рекордни нива, а потребителският кредит продължава да пада, коментира Бил Бунър от Daily reckoning.

Повечето хора намират за дразнещо и абсурдно това банкерите да получават по 10 млн. долара бонуси, докато безработицата в САЩ е 10 на сто. Някой от Вас да иска да заработи за 9 млн. бонус?" пита авторът. Пък и Goldman ще си спести 1 млн. долара.

Е разбира се, банкирането не е нещо, което всеки може да върши. Да вземеш заем от ФЕД срещу 1% лихва и да кредитираш обратно Министерството на финансите срещу 4%... Трябват поне няколко дни обучение за да въртите парите по този начин.

През последните 7 месеца почти нямаше начин трейдърите, финансирани от ФЕД да загубят пари. Те заемаха долари с близо 0% лихва. Нямаше значение какво правеха с тях... можеха да ги заменят с бразилски реали, или да купят акции в Сингапур... или да купят злато. Почти всичко поскъпна срещу долара.

Институционалните инвеститори - като тези, управляващи пари за банките, се оценяват на база как се представят спрямо основни индекси, а не колко пари правят или колко загуби избягват. Ако техните колеги правят пари, те нямат избор. Трябва да влязат в играта също.

Така че те влизат в порочен кръг, където продължават да вдигат цените на активите - дори и на прага на депресия.

Междувременно в реалната икономика дефлацията продължава.

Като магическо шоу е - щатската икономика някак си излиза от рецесията, като в същото време, безработицата и потребителският кредит продължават да се влошават.

През септември общият потребителски кредит пада с 14.8 млрд. долара, което е осми пореден месец или невиждана досега серия на понижения. През този период общата сума на дълга (без ипотеките) намалява със 163 млрд. долара на годишна база (или 6.3%).

Ако се има предвид, че общият дълг на домакинствата надвишава с 60% дългосрочните средни, а ако приемем че сме в ранните фази на кредитна контракция, то може да последва още 5 трлн. свиване. Това е крайно дефлационен процес, който ще отнеме време.

Хипотетично, деливъриджът на частния сектор, ако приемем че има 2 пъти повече дълг от колкото трябва да има, при 6% на година, ще отнеме около 7 години, за да достигне разумни нива.

Но не е толкова просто, защото в същото време ФЕД се опитва да спре тенденцията, като ливъриджва публичния сектор. Това ще удължи процеса и е обречено да доведе до нови сривове в системата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg