Продължава стабилизирането на златото, петролът се търгува до рекордните нива

519
Продължава стабилизирането на златото, петролът се търгува до рекордните нива

Златото нарасна в понеделник, подкрепено от слабостта на долара и търговията в близост до рекордните нива на петрола. Спот цената в азиатската търговия беше 889.00/890.25 долара, в сравнение с нива на затваряне в петък в Ню Йорк от 886.30/888.30 долара за тройунция. Зелените пари попаднаха под натиск в петък, когато станаха известни нови загуби на кредитните пазари и това доведе до растеж на благородния метал.

Цената на петрола днес спадна, но остава над 125 долара за барел, благодарение на притока на инвестиционни потоци и опасенията за доставките. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец юни загуби 56 цента до 125.40 долара за барел. Контрактът затвори в петък на 125.96 долара, след като през деня проби и нивата от 126 долара за барел.

Английският фючърс, със срок на доставка също месец юни, поевтиня с 61 цента до 124.79 долара за барел, след като в петък в Лондон достигна рекордни върхове от 125.90 долара за барел, а деня завърши на 125.40 долара. Сред причините за поскъпването са нарастващото търсене от китайската и индийската икономика, слабостта на долара през тази година и атаките на бунтовници срещу инфраструктурата в Нигерия. Петролната компания “Роял Дъч Шел” оповести в събота, че губи еквивалента на 30 000 барела на ден заради атаките срещу нейни инсталации в Нигерия.

Влиянието на тези рейдове е голямо, особено за Америка, тъй като петролът от Нигерия е с високо качество. Загубите на “Роял Дъч Шел” са равни на 3.47 млн. долара пропуснати приходи на ден. Компанията обработва около половината продукция в Нигерия, която общо е 2.1 млн. барела на ден. Инвестиционните потоци, които са привлечени от рязкото поскъпване на петрола, също оказват силна подкрепа. Друг фактор е започналото трупане на запаси в Китай заради приближаващите Олимпийски игри в Пекин, които ще се проведат между 8 и 24 август.

Според анализатори радващият се на силен икономически растеж Китай ще се нуждае от още петрол, за да осигури съоръженията си, транспортната система и енергийните си нужди по необходимия начин за провеждането на успешни Олимпийски игри. От своя страна, ОПЕК обяви миналата седмица, че пазарите са добре снабдени и че покачването на цената не се дължи на търсене, а на спекулативни покупки. В петък президентът на САЩ Джордж Буш ще посети най-големия производител в рамките на картела Саудитска Арабия, за да изрази загриженост от резкия растеж на цената.

Злато – технически анализ

Първа съпротива е 890, където се намира 23% корекция на спада 1030-845 и където покачването е ограничавано в петъчната и днешната сесия. Следват нивата около 904, а след това идва 916, явяващо се 38% корекция на споменатото поевтиняване.

Подкрепа е 872, следвана от дъното от сряда на 863 и докато то не бъде пробито, металът има добър потенциал за растеж. По-надолу подкрепа е четиримесечно дъно на 845 долара.

Съпротиви 890 904 916
Подкрепи 872 863 845

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg