Ръстът в страните от ЦИЕ се очаква да се забави през тази година

447
Ръстът в страните от ЦИЕ се очаква да се забави през тази година

Ръстът в страните от Централна и Източна Европа и бившите страни от съветския блок се очаква леко да се забави през тази година, в сравнение с рекордно високото му ниво от миналата, прогнозираха вчера от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР).

През настоящата година ръстът на 29-те държави, наблюдавани от банката, се очаква да възлезе на 6.5%, на фона на рекордно високото му ниво от 6.9% през изминалата година и 5.8% година по-рано.

Изключение от общата тенденция прави руската икономика, която след като през 2006 година нарасна с 6.7%, се очаква да реализира ръст през настоящата в размер на 6.9%.

Като основен проблем пред икономиките в региона се очаква да се проявят възможностите им да абсорбират значителните инвестиции, насочвани към тях, без това да доведе до финансова нестабилност, коментират от финансовата институция.

Чуждестранните инвестиции ще залеят новите пазари с 469 млрд. долара тази година, прогнозират от Института за международни финанси във Вашингтон. Но освен че подпомага ръста, този поток на капитал води със себе си и странични ефекти.

От такива са заплашени Латвия и Румъния, а големят дефицит по текущата сметка е проблем за България и Естония.

Инвестициите се насочват към развиващите се страни, където по-ниското заплащане на труда и високите цени на стоките предоставят големи възможности за печалба.

В Турция рекордните нива на чуждите инвестиции доведоха до ръст от 6.1% за изминалата година, стабилизираха турската лира и намалиха инфлацията до ниво, задоволително за получаването на заем от 10 млрд. долара от МВФ.

Централните банки в Източна Европа се борят с инфлацията, докато чужденци инвестират в строенето на заводи и купуване на имоти в страните, присъединяващи се към ЕС.

Цените на стоките в Латвия отбелязват най-голямо увеличение от 2001 г. насам, а цените на недвижимите имоти в България са се повишили с 60% за последните 2 години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg