Рекорден спад на бенчмарк индексите за годината

707
Рекорден спад на бенчмарк индексите за годината

Пазарът изтри напредъка, който бе успял да постигне през 2011 година. Индексът S&P 500 „падна" убедително във вторник с 2.6% до най-ниската си стойност от 20 декември насам - 1 254.05 пункта.

Бенчмарк показателите не могат да се откъснат от негативната поредица седми пореден ден, която се оказа най-дългата от октомври 2008 г. насам. Индексът Dow Jones Industrial Average загуби 265.87 пункта, или 2.2%, до 11 866.62 пункта, а Russell 2000 Index на малките компании се срина с 3.3%. Технологиите не разрушиха тенденцията - Nasdaq Composite Index „падна" с 1.28% до 2 709.56 пункта.

Въпреки че политиците във Вашингтон най-после успяха да се споразумеят за повишаване на тавана на разрешения щатски дълг и орязване на бюджетни разходи, пазарът далеч не е спокоен.

Сипещите се една след друга разочароващи макроикономически новини възбуждат страховете, че рецесията чука на вратата.

Това становище бе подкрепено от харвардския професор по икономика Мартин Фелдщайн, според когото шансът възстановяването да обърне хода си е 50 на 50.

Американските потребители изглежда са склонни да повярват в най-лошото и стискат здраво портфейлите си. Според данни на Министерство на търговията, потреблението на домакинствата се е свило през юли за пръв път от почти две години, като отбеляза спад от 0.2%, при средна прогноза на икономистите за ръст от 0.1 на сто.

Индексът на потребителското доверие на Thomson Reuters/University of Michigan също не дава причина за оптимизъм, като през юли достигна най-ниското си ниво от март 2009 г. насам.

Тези данни удариха най-силно компаниите, пряко зависими от представянето на икономиката.

Автомобилните производители са сред дружествата, които усещат болезнено нежеланието на американците да пазаруват.

Книжата на Ford се сринаха с 4.1% до 11.85 долара, след като бе обявено, че продажбите на леки автомобили са нараснали с 5.9%, при средна прогноза на анализаторите за покачване от 7.6 на сто.

Позицията на General Motors Co. последва конкурента си, като котировките се понижиха с 3.6% до 27.05 долара.

Един от най-слабо представилите се икономически сектори във вторник бяха производителите на облекло, електроуреди и други потребителски стоки, които регистрираха среден спад от 4.9%.

Coach Inc., които са известни с луксозните си дамски чанти, загубиха 6.5% от стойността на акциите си, които вече се търгуват по 61.03 долара.

Сред най-силно засегнатите компании бяха производителят на самолетни двигатели United Technologies и гигантът в областта на строителната и минна техника Caterpillar.

По двете позиции бе отбелязано понижение от 4.1 и 3.5%, до съответно 78.93 и 97.18 долара.

Транспортът също поднесе само разочарования на инвеститорите. Всички 20 дружества, включени в Dow Jones Transportation Average паднаха, запращайки индекса до най-ниското му ниво от ноември насам.

Шансовете пазарът да навакса загубите си тази седмица не е висок, ако се има предвид охотата на инвеститорите да продават.

На пода на щатските борси NYSE, Amex и Nasdaq 9.5 млрд. акции смениха притежателя си във вторник - много над средното дневно ниво от 7.5 милиарда.

Трябва да се има предвид обаче, че докато котировките се понижават, печалбата на акция от дружествата, включени в S&P 500 и обявили фискалните си резултати за тримесечието, е нараснала със средно 18%. Най-силно представилите се сектори са енергетиката, технологиите и производителите на суровини, с ръст от над 32 на сто.

Завладян от страха си от рецесия обаче, пазарът е скептичен към позитивните новини и обръща поглед към тревожните макроикономически данни. В петък ще излезе ключовият правителствен доклад за пазара на труда за юли, който инвеститорите няма да закъснеят да добавят в сметките си.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg