В момента за фондовите борси няма по-лоша новина от липсата на новини. Преговорите между демократи и републиканци във Вашингтон продължават да буксуват и дългоочакваното гласуване на плана за бюджетни съкращения и повишаване на тавана на разрешения дълг не се реализира отново.

Говорителят на Камарата на представителите Джон Бьонер заяви, че предложената от него схема може да мине и през двете камари на Конгреса, но президентът Барак Обама заплаши с вето. Вероятността САЩ да обявят технически фалит на 2-ри август остава, макар че малцина вярват, че ще се стигне чак дотам. Рейтинговите агенции очакват развоя на събитията и заплашват да понижат оценката си за американските съкровищни бонове.

На този фон изненадващо добрите данни за потребителското доверие за юли не успяха да породят особен ентусиазъм. Показателят, изготвян от Conference Board, успя да достигне 59.5 пункта, спрямо ревизирана стойност от 57.6 за предходния месец, при средна прогноза на икономистите за спад до 56 пункта.

Пазарът обаче има нужда от твърди политически резултати, преди да реши да поеме нагоре и основните бенчмарк индекси отново завършиха деня с понижение - S&P 500 „падна" с 0.4% до 1 331.94 пункта, а Dow Jones Industrial Average се сви с 91.50 пункта, или 0.7%, до 12 501.30 пункта.

Секторът на промишлеността поведе низходящия тренд, като отбеляза средно поевтиняване от 1.9 на сто. Притиснати от макроикономическите си страхове, инвеститорите не са склонни да затворят очи пред разочарованията и реагираха безкомпромисно на песимистичните доклади на 3M и UPS.

Производителят на дискети и канцеларски материали обяви, че печалбите му за годината вероятно ще се разминат с очакванията на анализаторите, след като затихналото търсене на LCD телевизори удря бизнеса. Акциите на дружеството поевтиняха с 5.4% до 89.93 долара.

Още по-показателни са песимистичните прогнози на най-голямата куриерска служба в САЩ, тъй като компанията обслужва партньори от всички сектори на икономиката - от фармация, до финанси.

UPS обявиха, че очакват слабо трето тримесечие, преди търсенето на услугите им да се оживи в края на 2011 г. Котировките по позицията паднаха с 3.3 на сто до 71.59 долара.

Срив бе отбелязан и при AK Steel Holding, третият по големина производител на стомана в САЩ. Дяловете от дружеството се обезцениха със 17% до 12.81 долара, след като бе обявено, че печалбата на акция за второто тримесечие няма да надвиши 32 цента, при средна прогноза на анализаторите от 36 цента.

Разочароващи финансови резултати удариха и доверието в Netflix Inc., като акциите на интернет портала за стрийминг видео поевтиняха с 5.2% до 266.91 долара.

Все пак, не липсваха и позции, които да зарадват инвеститорите. Книжата на RadioShack Corp. скочиха с 20 на сто до 15.69 долара, след като търговската верига за потребителска електроника обяви, че от 15-ти септември ще предложи в магазините си и продуктите на Verizon Wireless. Освен това дружеството потвърди, че няма да разочарова пазара с финансовите си резултати за 2011 година.

Веригата супермаркети Supervalu Inc. успя да отчете с два цента по-висока печалба на акция от очакванията на анализаторите от 33 цента, и вследствие на това акциите на дружеството поскъпнаха със 7% до 9.12 долара.

Отново в областта на технологиите, собственикът на най-популярната интернет търсачка в Китай Baidu Inc. заяви, че продажбите за третото тримесечие най-вероятно ще надхвърлят 611.1 млн. долара, при средна оценка на икономистите от 568.4 млн. долара. Така котировките по позицията скочиха с пет на сто до 164.36 долара.

Доставчикът на комуникационни чипове за мобилните уреди на Apple Inc., Broadcom Corp., се възползва от засиленото търсене на iPhone и iPad и предвиди, че продажбите за третото тримесечие ще надхвърлят очакванията. Котировките по позицията се вдигнаха с 9.4 на сто до 38.20 долара.

С истински рекорд се похвали производителят на лазерни и мастилно струйни принтери Lexmark International. Акциите на компанията регистрираха най-сериозното си поскъване от 2000 г. насам, като скочиха с 18 на сто 33.93 долара. Дружеството отчете печалба на акция за второто тримесечие от 1.36 долара, при средна прогноза на анализаторите от 1.03 долара.

Въпреки че добри новини не липсваха, пазарът остава нащрек, вперил поглед във Вашингтон, а търговията е вяла.

Позициите, отбелязали понижение на Нюйоркската фондова борса и Nasdaq, превъзхождаха поскъпващите книжа в съотношение от около четири към три. Обемът на продадените акции на тържището в Голямата ябълка „падна" с 22% през юли в сравнение с предходния месец, достигайки най-ниското си среднодневно ниво от декември 2007 г. насам, сочат данни на FactSet.

Източник: Глобал Маркетс