Две сериозни световни дългови кризи - на Гърция и на САЩ, направиха крачка напред към разрешаването си в четвъртък.

Гърция ще получи допълнителна финансова помощ от 109 млрд. евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд, а частните инвеститори ще добавят още 49 милиарда.

В същото време бе оповестено, че републиканците и демократите във Вашингтон са на път да постигнат компромис относно съкращаването на бюджета и повишаване на тавана на разрешения щатски дълг.

Белият дом обяви, че е набрана инерция по пътя към постигане на „балансирано" споразумение, но отхвърли слуховете, че президентът Барак Обама и говорителят на Камарата на представителите в САЩ Джон Бьонер са доближили възгледите си.

Експерти от Standard & Poor's заявиха, че ще проведат среща с републикански законодатели, на която ще разяснят последиците от евентуално снижаване на рейтинга на световния гигант.

Пазарът обаче бе окуражен от надеждите, че ще се намери път напред към разрешването на двете дългови кризи.

Обявяването на корпоративните резултати за шестмесечието също продължава да внася полъх на оптимизъм, като 86% от дружествата, публикували отчетите си до момента, успяха да надскочат очакванията на анализаторите. Индексът на Conference Board, който следи развитието на водещите икономически индикатори на САЩ успя да добави 0.3% към стойността си през юни, при средна прогноза от 0.2 на сто. В същото време, данни на Федералния резерв разкриха по-силен от очакваното ръст на производството във Филаделфия.

Тези новини засенчиха негативния натиск от статистиката за безработицата, според която през изминалата седмица 418 хиляди американци са подали молби за помощи. Икономистите предвиждаха броят им да е не повече от 410 хиляди.

Финансовият сектор поведе S&P 500 нагоре, след като Morgan Stanley обявиха по-малка от очакваното загуба и успяха да се похвалят с по-добри резултати от конкурентната Goldman Sachs Group Inc., въпреки тежките условия за търговия. Акциите на Morgan Stanley скочиха с 11.4% до 24.20 долара.

Транспортът също даде тласък на пазара. Union Pacific Corp. зарадва инвеститорите с по-високи от очакваното печалби за тримесечието и дяловете от железопътната компания поскъпнаха с 4.5% до 104.31 долара, а Dow Jones transport index се вдигна с 1.8 на сто.

Към групата на дружествата, успели да изненадат приятно пазара с по-добри от очакваното финансови резултати се присъедини и биотехнологичната Alexion Pharmaceuticals, чиито книжа скочиха с 9.1% до 56.77 долара.

Motorola Mobility Holdings Inc. наддаде с 12% след като Карл Икан настоя производителят на мобилни телефони да изследва алтернативи за патентите си.

Medco Health Solutions Inc. поскъпнаха с 14%, благодарение на сключена сделка, според която Express Scripts Inc. ще придобие компанията за 29.1 мрлд. долара.

В негативна територия навлязоха Intel Corp. Техните книжа поевтиняха с 1.5% до 22.64 долара след като производителят на чипове снижи прогнозите си за продажбите за 2011 година.

Като цяло обаче денят бе успешен - S&P 500 се покачи с 1.4% до 1 343.80, а Dow Jones Industrial Average добави 152.50 пункта към стойността си, или 1.2%, до 12 724.41 пункта.

Източник: Глобал Маркетс