Извънредната среща на лидерите на страните от еврозоната започна на фона на напрежение сред участниците и на световните пазари, съобщи ИТАР-ТАСС.

Срещата бе свикана по инициатива на председателя на Европейския съюз Херман ван Ромпой и целта й е да бъде договорена втора спасителна програма за Гърция.

Европейският съюз ще поеме ангажимента за финансова подкрепа на Гърция през следващите 15 години, се посочва в проекта на заключителния документ от днешната срещата на върха на еврозоната, с който разполага ИТАР-ТАСС. В него се посочва също така, че ще бъде трудно да се избегне "избирателният дефолт" по гръцките облигации. В документа се съдържа също така вариант за участие на частния сектор в усилията за облекчаване на дълговото бреме на Гърция.

Усилията ще имат координиран характер. Същевременно се предлага понижаване до 3,5 процента на годишната лихва по кредитите, отпуснати на Гърция от европейските стабилизационни фондове и механизми, чиято роля в програмите за подпомагане на Атина ще се разширява. По-конкретно те ще могат да предоставят кредити на нуждаещите се страни по-бързо.

След 7-часови преговори през изминалата нощ германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози успяха да постигнат единна позиция, която ще представят на днешната среща. Според информация от европейски дипломатически източници, Берлин и Париж предлагат на Гърция да бъдат предоставени нови кредити на стойност до 120 млрд. евро, от които 50 млрд. евро трябва да дойдат от частния сектор, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Германия и Франция също така ще настояват за намаляване на гръцкия дълг с до 90 милиарда евро чрез изкупуване на обезценени гръцки облигации на вторичния пазар.

Часове преди срещата председателят на групата на министрите от еврозоната и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер каза, че е малка вероятността да се въведе такса за банките, чийто замисъл бе да се окаже помощ на Атина. Юнкер призова да се избегне дефолт по плащанията на страната, който по думите му "не може да бъде изключен".

Днешната среща на високо равнище е 10-ата за последните 18 месеца, участниците в която търсят решение на тежката криза на пазара на държавни облигации на периферните страни от еврозоната. Според Франс прес преди началото на днешната среща Меркел, Саркози и гръцкият премиер Георгиос Папандреу са имали тристранни разговори.

Франс прес предложи хронология и речник на дълговата криза, които показват как се стигна дотук и какво представляват сложните за неспециалисти финансови термини.

Източник: БТА