Септемврийска слана попари щатските фондови индекси

1008
Септемврийска слана попари щатските фондови индекси

Оптимизмът, с който завърши август, бързо бе попарен от есенна слана. Фондовите показатели дадоха заден ход в първия ден от септември, като S&P 500 „падна" с 1.2% до 1 204.42 пункта, а Dow Jones Industrial Average загуби 119.96 пункта от стойността си или едно на сто, до 11 493.57 пункта.

Основен виновник за прекъснатата възходяща тенденция от последните няколко дни бе новина, която се очаква да бъде публикува чак в петък. Инвеститорите реагираха предварително на доклада на Министерство на труда за ведомостите в неселскостопанския секор, като заложиха, че данните ще са тревожни. Анализаторите очакват средно повишение от 68 хиляди, спрямо 117 хиляди за юли, според анкета, проведена от Bloomberg, а според някои статистиката може да е дори по-разочароващи.

Неубедителното представяне на пазара на труда е проблем, който тревожи не само инвеститорите и всяка негативна новина в тази насока удря не само фондовия пазар, но и потреблението на домакинствата.

Банковият сектор бе друга причина за обратния завой на бенчмарк показателите, като акциите на финансовите компании бяха най-губещите от всички позиции, включени в S&P 500, със среден спад от 2.4%. Индустрията и производителите на суровини бяха другите най-набедени браншове, а нито един от компонентите на бенчмарк показателя не успя да отбележи покачване.

Денят не започна с чак такъв песимизъм, като котировките се покачиха, след като индексът за промишленото производство на Institute for Supply Management „падна" до 50.6 пункта при средна прогноза на анализаторите за понижение до 48.5. Не трябва да се забравя обаче, че всяка добра новина напоследък е нож с две остриета, тъй като инвеститорите се опасяват, че ако щатската икономика продължи да отбелязва дори слаб ръст, Федералният резерв няма да се намеси в нейна защита.

На срещата на централните банкери в Уайоминг миналия петък Бен Бернанке заяви, че Федералният резерв разполага с необходимите лостове, с които да повлияе на пазарите в случай на нужда, но засега подобен ход не е належащ. Обявените преди година мерки за покупка на съкровищни бонове за 600 млрд. долара доведоха до покачаване на S&P 500 с 30% от август до края на април. Оттогава насетне показателят е загубил 18%, предимно поради тревоги за щатската икономика и дълговата криза в Европа.

Акциите на Goldman Sachs се сринаха в четвъртък с 3.5% до 112.16 долара, след като Федералният резерв нареди на институцията да извърши независима проверка на практиките по закриване на ипотеки в дъщерната си компания Litton Loan Servicing LP, за която по-рано през деня бе обявено, че е продадена на Ocwen Financial Corp.

И други заемодатели се присъединиха към низходящата тенденция, като Citigroup „паднаха" с 3.4% до 30 долара, Morgan Stanley - с 3.3% до 16.93 долара, а J.P. Morgan Chase - с 3.4 на сто до 36.30 долара.

Компаниите, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст, не можаха да се похвалят с по-добър ден. Показателят Morgan Stanley Cyclical Index се понижи с две на сто, като акциите на гиганта в строителната и минна техника Caterpillar поевтиняха с 2.7% до 88.55 долара, а производителят на алуминий Alcoa с 2.4% до 12.49 долара.

Търговските вериги също разочароваха инвеститорите. Gap Inc. отчетоха спад на продажбите в магазините им, отворени повече от година, от шест на сто, при средна прогноза на анализаторите за понижение от 3.9%. Това доведе до поевтиняване на книжата от 3% до 16.03 долара.

Други вериги вече се оплакват от загубите, причинени от урагана Айрийн, чието нашествие ги принуди да затворят врати.

Магазините за спортни стоки и облекла Zumiez се изказаха предпазливо по въпроса дали биха могли да наваксат пропуснатите заради бедствието печалби, като в същото време обявиха прогнози за приходите си за третото фискално тримесечие, които се разминаха с очакванията на инвеститорите. Акциите на дружеството поевтиняха с 2.8% до 17.97 долара.

Мегамаркетите Costco Wholesale също се оплакаха от Айрийн, но все пак се похвалиха с ръст на продажбите от 11% - приятна изненада за анализаторите. Книжата на дружеството поскъпнаха с 1.2% до 79.48 долара.

Конкурентите им BJ's Wholesale Club пък заявиха, че продажбите през август са се покачили с 11.5%, като между 2.5 и три на сто от това повишение се дължи на покупки, свързани с урагана Айриийн. Въпреки това, дяловете от компанията „паднаха" с два цента до 50.80 долара.

Няколко авто производители регистрираха ръст на търсенето на нови коли за миналия месец. General Motors отчетоха повишение на продажбите от 18% на годишна база, но тъй като анализаторите очакваха повече, книжата на дружеството загубиха 4.2% от стойността си, до 23.03 долара. Котировките по позицията на Ford Motor също се понижиха с 2.4% до 10.85 долара, въпреки 11 процентния ръст на продажбите.

Пазарът реагира предварително на очаквания в петък доклад на Министерство на труда за ведомостите в неселскостопанския сектор. Една от причините за това е, че в последния работен ден преди уикенда и почивния понеделник, когато се пада Денят на труда в САЩ, търговията вероятно ще е вяла.

„Данните за работните места, които ще бъдат публикувани в петък ще са като дървото, падащо в гората, когато няма кой да го чуе." - предупреждава Джак Аблин, главен инвестиционен директор на Harris Private Bank - „Все пак, това е най-важният икономически индикатор. Всичко наистина се свежда до пазара на труда."

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg