Щатските индекси най-после прекъснаха седмичните си загуби

760
Щатските индекси най-после прекъснаха седмичните си загуби

Щатските индекси регистрираха седмично повишение, като по този начин широкият индекс Standard & Poor’s 500 прекъсна губещата си серия стартирала през април. Инвеститорите бяха привлечени от най-ниските финансови оценки на щатските компании от ноември насам.

Широкият индекс обаче, се понижи в последния ден на седмицата, предвид опасенията свързани с дълговата криза в Еврозоната и по-специално тези свързани с Испания.

Всичките 10 индустрии влизащи в състава на широкия индикатор отбелязаха повишение, като суровините и потребителските стоки регистрираха ръст от по над 2.9% за седмицата.

Индексът следящ представянето на строителите на жилища в САЩ отбеляза ръст от 8.6% за периода, следствие на по-добрите от очакванията данни за имотния пазар в най-голямата световна икономика.

Акциите на осъществилата през изминалата седмица първично публично предлагане - Facebook Inc. Загубиха 17% от стойността си в сравнение с цената си от публичното предлагане.

S&P 500 приключи седмицата с повишение от 1.7% до ниво от 1 317.82 пункта с което повишението му от началото на годината възлезе на 4.8%. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 0.7%, възстановявайки се от най-ниската си от януари стойност.

„Това е само корективно поскъпване“, коментира Уейн Илбанкс, главен стратег в Wilbanks, Smith & Thomas Asset Management LLC, дружество управляващо активи на стойност 2 милиарда долара, цитиран от Bloomberg. “Фундаментът в глобален мащаб се е влошил, следствие на ситуацията в Европа и забавянето в Китай. Единственото светло петно продължава да САЩ“, допълва още специалиста.

Повишението на индексите стана реалност след триседмичен спад, донесъл загуба за широкия индекс в размер на 7.7%.

Спадът направи така, че компаниите от S&P 500 да са със съотношение цена-печалба от 13.1, или под средното от 16.4 от 1954-та година насам, според данни на финансовото издание.

Междувременно индексът е отбелязал понижение от 5.7% през май, насочвайки се към най-големия си месечен спад от септември насам.

След сигналите, че Китай ще подкрепи ръста на икономиката си, щатските индекси регистрираха най-голямото си повишение от над два месеца насам на 21 май.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg