Въпреки относително слабото възстановяване на щатската икономика и потребителските разходи, най-големите щатски компании, влизащи в списъка на Fortune 500, са отбелязали ръст на печалбите от 16.4% през изминалата година.

Така печалбите им са достигнали рекордните 824.5 млрд. долара, което е повече от рекорда от 785 млрд. долара през 2006 година.

Печалбите представляват 7% от общите продажби на компаниите на фона на средното 5.14% в 58-годишната история на класацията на Fortune 500.

Компаниите също така са генерирали изключителна възвращаемост по отношение на капитала си в размер на 14.3%, на фона на средното в исторически план от 12%.

Високите цени на петрола са се изразили в по-големи печалби за енергийните компании като Exxon Mobil, която заема първото място в класацията по приходи през изминалата година с 453 милиарда долара.

Финансовите компании са регистрирали сумарни печалби от 150 милиарда долара през изминалата година, което е повишение от 19% в сравнение с предходната такава.

Ето и кои са най-големите по приходи компании в класацията:

1. Exxon

Приходи (милиони долари): 452 926

Акциите на компанията са регистрирали ръст от 20% през изминалата година, като в същото време печалбата й е нараснала с 35% до 41.1 млрд. долара. Приходите на най-голямата петролна компания в света са нараснали с 28% до 452.9 милиарда долара, което позволи тя да се изкачи до първото място.

Компанията се е облагодетелствала от поскъпването в цената на петрола през изминалата година.

2. Wal-Mart

Приходи (милиони долари): 446 950

Компанията се понижава до втора позиция в класацията на Fortune 500, след като се задържа на лидерската позиция през последните две години. Агресивно понижение в цените на стоките бе наложително, за да се избегне понижението в продажбите й. Това инициира ръст от 6% в приходите през изминалата година до 447 милиарда долара, но спад в печалбата й от 4.6% до 15.7 млрд. долара.

Най-голямата световна търговска верига не съумя да овладее понижението в приходите си в САЩ, въпреки признаците за възстановяване на водещата световна икономика.

3. Chevron

Приходи (милиони долари): 245 621

Въпреки ръста в цените на петрола, компанията приключи с най-голямото си понижение в печалбата от две години, предимно поради загубите на щатския си рафинериен бизнес. Въпреки това, приходите на втората най-голяма щатска петролна компания са се повишили с 25% през 2011-та.

4. ConocoPhillips

Приходи (милиони долари): 237 272

Компанията става по-малка. Изненадата на много анализатори бе голяма, когато от там обявиха, че се разделят на две по-малки компании, едната- фокусирана върху търсенето и добив на петрол, и другата, обединяваща рафинерийния й бизнес. Разделянето стана реалност на 30 април.

5. General Motors

Приходи (милиони долари): 150 276

Компанията се изкачи с три места нагоре в класацията през изминалата година. Само две години след като получи помощ от Федералния резерв, най-големият световен производител на автомобили регистрира ръст от 49% в печалбата си спрямо година по-рано до 9.2 млрд. долара.