Сривът на имотните пазари в Испания и Ирландия доведе до поява на градове -призраци. Вместо да се изпълнят с хора и живот, празни сгради и комплекси напомнят за кризата.

Пикът в имотния сектор в Испания, последван от кризата, доведе до това да има 1.5 милиона непродадени нови домове. Това не включва сгради, чийто строеж е бил спрян. В градовете-призраци в Ирландия има 33 000 празни домове. Цените на имотите продължава да падат, а безработицата се увеличава, което означава, че може да минат години преди тези домове да се напълнят с хора.

Сандифорд, Ирландия

Близо е до Дъблин, тук често може да видите незавършени сгради. Някога Ирландия имаше най-високите цени на земя в Европа, а днес над 600 големи сгради в цялата страна не са завършени. Обмисля се някои сгради да се предложат на компании, като жилища за служители, или на университети или болници, други сгради може да бъдат разрушени.

Сесена, Испания

Градът се намира близо до Мадрид. Бе започнато строителство на 13 000 апартамента, от които 5100 бяха построени. Много от тях стоят незаети. Някои от тях са купени от граждани като инвестиция, те очакват да ги продадат на голяма загуба.

Един такъв е човек е Хуан Карлос Кабайеро, който през 2008 г. е купил апартамент в Сесена за 185 000 евро. Той мислел, че цените на имотите ще се увеличават, както е било през 90-те години. Сега обаче апартаментът се намира в комплекс, който не е завършен, няма магазини наблизо, нито удобна връзка с Мадрид. Има няколко ресторанта, които работят само през уикенда.

Каунти Галавей, Ирландия

В града има 483 новопостроени и празни домове. Много от тях се намират в незавършени комплекси, където все още е опасно за живеене.

Йебес, Испания

Намира се близо до Мадрид. Тук е имало проект за 9000 апартамента, близо до влак, така че да могат хората да се придвижват до Мадрид за 20 минути.

Само 3000 души живеят в комплекс за 30 000. Бяха купени влакове, но линията така и не тръгна.

Апартаментите сега се продават на половин цена. Има купувачи, които идват заради евтините жилища, но няма никакво строителство на инфраструктура към тях. „В момента в Испания никой не мисли за строежи,“ казва кметът на града.

Каунти Леитрим, Ирландия

В град Кешкаригам, графство Леитрам, изобилства от празни домове. Около езерото има 200 къщи-мечти, от които 50 са празни.

Каунти Лонгфорд, Ирландия

Тук крахът на имотите е най-очевиден. Градът има население от 10 000 души, намира се на 75 мили западно от Дъблин. В него има над 1000 празни къщи.