Щатският фондов пазар аплодира усилията на европейските политици

690
Щатският фондов пазар аплодира усилията на европейските политици

Инвеститорите одобриха първите обявени резултати от срещата на върха в Брюксел. Европейските лидери се съгласиха да оформят нов фискален съюз, който да налага по-строга бюджетна дисциплина за 23 страни членки, съгласили се да участват в пакта. Засега единствено Великобритания остава твърдо против идеята, а други три държави обмислят предложението.

Освен това бе решено да се отпуснат допълнително 200 млрд. евро на Международния валутен фонд, като по този начин ще се заобиколят правилата, забраняващи на централните банки да подпомагат закъсали правителства. Плановете за създаването на постоянен спасителен фонд бяха ускорени, като надеждите са той да започне работа година по-рано от предвиденото.

Серията окуражаващи новини за щатската икономика също даде своя принос към ведротото настроение в последния работен ден от седмицата.

Предварителният индекс Thomson Reuters/University of Michigan на потребителското доверие скочи до 67.7 пункта през декември, при окончателна стойност за ноември от 64.1. Анализаторите очакваха позитивното развитие, но в по-умерени граници – средната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бе за 65.8.

Отделен доклад на Министерство на търговията разкри, че търговският дефицит на САЩ се свива през октомври до най-ниското си ниво за годината, отразявайки оживление на износа, който ще подкрепи възстановяването на икономиката.

Дупката между експорта и импорта се стопи с 1.6% до $43.5 млрд. Резултатът бе повлиян и от повишените продажби на петрол, които помогнаха да се балансира нарастващия внос от Китай.
Подобрението на търговския баланс даде основание на Goldman Sachs Group Inc. да повишат прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ за четвъртото тримесечие от 2.9% на 3.4%.

Летните опасения, че Америка може да навлезе в рецесия, са забравени, а окуражаващите макроикономически новини, на които ставаме свидетели напоследък, стимулираха инвеститорите да се насочат към така наречените „циклични” компании – тези, чиито печалби са най-пряко зависими от ръста на БВП.

Morgan Stanley Cyclical Index скочи с 1.8% в петък, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, напредна с 1.9 на сто. С ръст от 2.2%, енергетиката и промишлеността бяха сред най-силно представилите се сектори от S&P 500, отстъпвайки единствено на финансите.
Най-големият производител на строителна и минна техника в света Caterpillar се повиши с 3.3% до $95.97, а енергийният гигант Halliburton, - с 2.9% до $34.08.

Браншът на потребителските услуги също бе оценен като криещ благоприятни перспективи и S&P 500 Consumer Services Index удари най-високото ниво в историята си от 533.21 пункта, след като нарасна с 1.5%.

Резултатът бе подкрепен от McDonald’s, чиито книжа поскъпнаха с 1.2% до $98.03. Starbucks Corp., които също притежават относително високо тегло в индекса, напреднаха с 2.6 на сто до $43.96. Тази година акциите на двете вериги заведения са се покачили със съответно 28% и 37%.
Отличник за деня бяха финансите – с повишение от 2.3%.

Котировките на Morgan Stanley скочиха с 3.2% до $16.38, на JPMorgan Chase – с 3% до $33.18, а на Bank of America – с 2.3% до $5.72. General Electric обявиха повишение на тримесечния си дивидент с два цента до $0.17 на акция, и книжата на компанията поскъпнаха с 3.3% до $16.84.

Pall Corp. скочиха със 7.9% до $56.66 след като доставчикът на филтри за фармацевтичната промишленост и рафинериите отчете печалби за първото си фискално тримесечие от 74 цента на акция, при средна прогноза на анализаторите от 65 цента.

Производителят на контактни лещи Cooper Cos. предвиди печалбите за фискалната 2012 г. да надминат очакванията на Уол Стрийт и да достигнат поне $4.80 на акция. Новината подкрепи котировките на дружеството, които напреднаха със 17% до $67.81.

Texas Instruments успяха да се закрепят на позитивна територия, със скромно повишение от 0.02% до $29.94, въпреки че производителят на чипове снижи финансовите си прогнози за четвъртото фискално тримесечие, позовавайки се на унили продажби в различни сектори на пазара си. Колегите им от Altera също се оплакаха, че вероятно финансовият им отчет ще се окаже разочароващ, но въпреки това акциите поскъпнаха с 1.2% до $36.65. Недоволството на инвеститорите обаче не отмина конкурента им Lattice Semiconductor, чиито книжа поветиняха с 3.8% до $6.34.

Единственото по-голямо разочарование за деня бе поднесено от химическия гигант DuPont Co., чиито книжа се сринаха с 3.2% до $45.04, за да отбележат най-силния спад от всички позиции, включени в S&P 500.

Дружеството обяви, че няма да успее да отговори на средната прогноза на анализаторите за печалби от $4.94 на акция за 2011 г. и едва ли ще прехвърли нивото от $3.95.

Въпреки това, петъкът определено премина под знака на оптимизма, като Dow Jones Industrial Average добави 186.56 пункта към стойността си или 1.6%, до 12184.26. Standard & Poor's 500 скочи с 1.7 на сто до 1255.19, а технологично ориентираният Nasdaq Composite – с 1.9% до 2646.85.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време
 

Автор: Кристиян Костов

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg