Страхът от европейска зараза повлече пазара надолу

818
Страхът от европейска зараза повлече пазара надолу

Вълна от противоречиви сигнали подхвърляше бенчмарк индексите в сряда от позитивна на негативна територия, но в крайна сметка Fitch решиха колебанията на пазара и бенчмарк индексите приключиха деня убедително надолу. Кредитната агенция предупреди, че макар директното изложение на щатските банки към дълговите книжа на Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания да е „управляемо”, евентуални бъдещи сътресения в региона биха подложили американската финансова система на „сериозен риск”.

Поскъпването на петрола, който за пръв път от юни месец насам надмина 100 долара за барел пък засенчи някои окуражаващи макроикономически новини. Анализатори се опасяват, че по-високите цени на горивото отново ще засилят инфлационните напрежения и ще задушат потребителското доверие.

В групата на добрите вести влезе изказването на шефа на Федералния резерв на Бостън Ерик Росенгрен, който заяви, че преодоляването на проблемите на Стария континент може да изиска намесата не само на Европейската централна банка, но и на щатските им колеги.

По време на търговската сесия бенчмарк индексите пробваха късмета си на позитивна територия и след като бяха публикувани данните, че индустриалното производство в САЩ е нараснало с 0.7% през октомври, при средна прогноза на анализаторите от 0.4 на сто. В същото време, анкета разкри, че оптимизмът на строителите на жилища се засилва през ноември.

Инвеститорите помнят обаче добре урока от Lehman Brothers и страховете им за стабилността на финансовата система надделяха. Индексът KBW Bank приключи деня с понижение от почти две на сто, като книжата на Citigroup се сринаха с 4.1% до 26.86 долара, на Morgan Stanley – с 8% до 14.66 долара, а на Goldman Sachs Group – с 4.2% до 95.60 долара.

Сред големите разочарования за деня се наредиха Rambus Inc. Стойността на книжата им се стопи с рекордните 61% до 7.11 долара, след като компанията загуби съдебно дело за 3.95 млрд. долара, в което обвиняваше Micron Technology Inc. и Hynix Semiconductor, че са се опитали да попречат на чиповете им за памет да се превърнат в международен стандарт. Micron бе най-силно представилата се позиция в S&P 500, с повишение от 23% до 6.74 долара.

Акциите на Dell “паднаха” с 3.2% до 15.13 долара, след като дружеството разочарова пазара с резултатите си за третото фискално тримесечие. Гигантът обърна гръб на потенциални продажби на персонални компютри за 2 млрд. долара, за да насочи вниманието си към по-доходоносни дейности.

Веригите магазини за облекла страдат, тъй като не смеят да вдигнат цените за все по-придирчивите си клиенти и сами поемат по-високите си разходи за материали, като памук и петрол и поскъпващата работна ръка в Азия. Abercrombie & Fitch отбелязаха най-силния спад в S&P 500, като се сринаха с 14% до 48.10 долара.

В мрачната сряда не липсваха и добри новини. Tyco International Ltd. скочиха с 2.6% до 46.99 долара, след като надхвърлиха очакванията на анализаторите с резултатите си за изтеклото фискално тримесечие.

Книжата на Autodesk Inc. се повишиха с 4.5% до 35.58 долара. Производителят на дизайнерски софтуер отчете печалба за третото тримесечие от 44 цента на акция, при средна прогноза на Уол Стрийт от 41 цента.

Все пак, добрите новини не попречиха на основните бенчмарк индекси да навлязат убедително в негативна територия в последния час от търговската сесия. Индексът Dow Jones Industrial Average загуби 190.57 пункта от стойността си или 1.6%, до 11 905.59 пункта, а Standard & Poor's “падна” с 1.7% до 1 236.92 пункта.

Технологично ориентираният Nasdaq Composite не бе пожален, и затвори на 2 639.61 пункта – с 1.7% под нивото си във вторник.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...